Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Free software only!

Jag har i dagarna installerat Gentoo linux på MyMonkey. Det var över ett år sedan sist, och denna gång hade jag tänkt göra ett mycket seriöst försök i ett projekt jag länge haft i åtanke.

Jag vill ersätta Windows med linux.

Linux har idag allt en student- eller kontorsdator kan tänkas behöva. Via emulatorerna Wine och Cedega går det dessutom att emulera spel och andra program som saknar motsvarighet i linux. Att gå över till linux med MyMonkeys användarprofil är däremot litet klurigare.

Varför vill jag göra det? Det ger mig en del fördelar. Linux och alla dess program är fritt att använda, vilket skulle garantera att jag inte hamnar i trångsmål om min musik, mina hemsidor eller något annat alster skulle generera pengar.\

MyMonkey är mitt verktyg för det kreativa flödet, och vid den datorn gör jag följande:

  1. Designa skivomslag och tillhörande konvolut
  2. Redigera foton
  3. Programmera softsynthar (trummor, stringsessions et cetera)\
  4. Spela in musik på multipla kanaler
  5. Redigera inspelningar
  6. Mixning och mastering av ljudmix
  7. Designa hemsidor
  8. Programmera applikationer i Java\
  9. Programmera LAMP-baserade webbapplikationer

Mycket av ovanstående gör jag redan i linux utan problem. Java(8) exempelvis är plattformsoberonde, och Netbeans och alla tillägg (mobility pach, Enterprise pack med flera) finns redan till linux. Där är det alltså inget steg att ta över huvud taget. Detsamma gäller programmering av webbapplikationer(9). Då jag redan har en komplett konfiguation på MyAnt tillgänglig via SSH behöver jag bara en editor/IDE som kan ansluta direkt till MyAnt via SFTP. Mitt val är för det ändamålet är Zend Studio.

Designbiten, för såväl webbdesign som skivomslag och tillhörande konvolut, är däremot svårare. I Windows är mina favoriter för dessa ändamål Adobes produkter InDesign, Illustrator och Photoshop. Dessa program är fantastiskt kraftfulla, och jag har ännu inte kikat på några linuxalternativ annat än GIMP. Jag vet dock att det finns mer därute, och jag kommer attfölja upp det här i bloggen.

Ljudredigeringsbiten är om möjligt ännu klurigare. Där har jag ingen erfarenhet alls. I Windows har jag erfarenhet av Cubase och Cakewalk för inspelning, mixning och mastring, och jag har skött softsynthar via Reason. Dessa program är alla himmelska att arbeta med, och det kommer att ta tid för mig att ställa om. Jag har kikat runt och hittat en del program som verkar vettiga. Även detta skall jag följa upp här i bloggen.

Hägran, mitt musik- och måleriprojekt som fortstrider mycket långsamt, är tänkt att bli det första projekt jag gör med stämpeln "Free Software only!" på. Det skulle vara grymt tufft om jag lyckades, då det skulle bevisa att linux är bra mycket mer kraftfullt än vad många tror. Alldeles för många kör piratkopierat för att spela in msuik och designa anvancerade trycksaker. I många fall är inte ens det underliggande operativsystemet lagligt köpt.

Jag vill bli poweruser. Lyckas jag, får jag en egotripp som heter duga. :)

Förvänta er en artikelserie i detta, i takt med att jag fortskrider med min kreativitet.