Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Internet Explorer på linux

En av de viktigaste frågorna att ställa sig själv när man vill byta från Windows till linux är vad för program man är beroende av. För webbutvecklaren är en av dessa program Internet Explorer.

IE är mycket nödvändig för webbutveckling, då världens populäraste webbläsare också är den webbläsare som erbjuder mest undantag av regler. Det går helt enkelt aldrig att veta säkert på förhand hur implementation av struktur och stilar ser ut. Av det skälet backar många för att webbutveckla på Mac eller linux, eftersom det är oundvikligt att i något skede vara i behov av Windows för att testköra webbprojekt.

Så trodde också jag - tills jag snubblade över IEs4linux.

IEs4linux är ett bashscript som installerar IE5, IE5.5, IE6 och IE7 beta. Bashscriptet använder sig av emulatorn Wine, vilket innebär att denna skall vara installerad. Det krävs ingen linuxvana alls för att köra scriptet, och installationen tar mindre än två minuter på en hyfsad dator.

Användaren får själv välja vilka av webbläsarna som skall installeras. IE6 är den enda som intressant i dagsläget, då de förgående idag är döda webbläsare och inte har lika hög prioritet. Enligt mig, då.

Att installera Internet Explorer 7 är litet klurigare, men fortfarande ingen utmaning. Via argumentet ---beta-install-ie7 installeras betan till IE7. Men betan är inte lika intressant som originalet. Originalet kräver några rader extra att skriva.

Folk har gjort det redan, som tur är. Webexposé behandlar ämnet effektivt i Internet Explorer 7 on Linux, postad 7 januari i år. För att få igång IE 7, gör följande:

  • Ladda hem en uppgraderingsinstallation av IE7 (i exemplet, En .EXE-fil tillhandahållen av Google)\
  • Skapa en kopia av IE6-katalogen och döp den till IE7.
  • ändra rättigheter.
  • Kör cabextract.\
  • Komplettera med några dynamiska bibliotek.
  • Skapa länk.\

Stegen kan med fördel kopieras över till en textfil och köras som bashscript.

Från och med idag har jag sålunda en komplett testplattform för webbutveckling. Underbart! :D

Jag passar även på att berätta att webbloggen kommer att reduceras litet i och med nya designen av hemsidan. Webbloggen kommer från och med då att rikta in sig på skapande, webbutveckling och linux. Bloggen kommer också att bli taggbaserad istället för kategoribaserad. Den nya designen och sidan kommer upp under juni.\

Seså, ge linux en chans nu. Nu har webbutvecklare inga ursäkter längre!