Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Optimering och normalisering av CSS

Så här innan maten passar jag på att skriva ner litet tankar om den kommande artikelserien. Jag har under det senaste året kommit till många nyttiga insikter om hur Cascading Style Sheets(CSS) bör utformas på ett bra och överskådligt vis. Det är inte alla som ser poängen med det, men faktum är att det är en svårgreppbar konst att utforma CSS-filer smart. Några hundra deklarationer, där selektorer och klasser blandas friskt i en fil modell "Scrolldöden tretusen" är nog för att sänka många webbutvecklares humör.

I och med Webb 2.0 är det desto viktigare att hålla (X)HTML-strömmar kliniskt rena från layoutlogik. kontentan av detta är att CSS-filernas radomfång skjuter i höjden. Det finns många fällor på vägen: redundans, duplikat och inkonsekventa eller bristfälliga namnkonventioner för att nämna några.

Jag har själv klurat en hel del på detta, och i och med madr.se, mina projekt i jobbet och även de större ideella projekt jag är delaktig i har det varit nödvändigt att revidera projektens CSS åtskiljiga gånger, då jag som utvecklare ägnar mer tid åt att vara vilse i CSS-djungler än att få något gjort.

  1. Selektorer eller klasser?
  2. Filstruktur

Observera att inget jag säger skall tas som sanning och det klokaste. Jag kommer garanterat att hittat andra lösningar jag tycker är smartare redan nästa månad. ;p