Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

VLC och audioscrobbler i Mac OS X

Tycker du iTunes suger? Är det frustrerande att bara iTunes och Songbird har stöd för Audioscrobbler, som Last.fm använder? Tycker du VLC är ditt bord?

Då kan nog detta inlägg vara av intresse.

Jag snubblade över beskedet att Audioscrobbler finns i och med VLC 0.9 tidigare i år. Det var dock inte förrän idag som jag gjorde ett ärligt försök att få igång det på min mac. Eftersom jag själv fick leta med lupp för att veta hur jag skulle bära mig åt, misstänker jag att fler sitter i samma sits och kanske fastnat.

 1. Installationsfilen

Nuvarande stabila version av VLC är 0.86. För att kunna rapportera till Last.fm måste en nightly build av 0.9 användas. Gå till VLCs arkiv över Nightlies och välj ditt system, och välj den senaste du hittar. Jag har version [trunk-20070828-0147.dmg]{.file} för Mac PowerPC.

 1. Aktivera Audioscrobbler

Efter att VLC installerats, aktivera audioscrobbler via Preferences / Interface / Control Interfaces där 'Audioscrobbler submission Plugin' kryssas i.

 1. Ställ in användaruppgifter för Last.fm

Allt klart, tänker de flesta och är nöjda. Tills de får upp en upplysande dialogruta som säger åt dem att sätta användarnamn och lösenord för last.fm. Själv sprang jag runt sisodär ett dussin varv i inställningarna för VLC utan framgång, och via google lyckades jag klura ut att det inte går att göra via det grafiska gränssnittet.

Förändringarna måste göras i [/Users/[ditt användarnamn här]/Library/Preferences/VLC/vlcrc]{.file}, som enklast nås via terminalen (finns i (/Applications / utilites) och programmet nano, en konsolbaserad textredigerare. Så avsluta VLC, starta Terminal och skriv in följande:

 1. sudo nano -w /Users/[ditt användarnamn på datorn]/Library/Preferences/VLC/vlcrc
 2. password:

När lösenordet accepteras öppnas nano. Tryck ctrl+w och skriv lastfm, avsluta med enter. Avkommentera (ta bort inledande fyrkanter) och fyll i med dina uppgifter, ex:

 1. # Username (string)
 2. lastfm-username=[ditt användarnamn på last.fm]
 3. # Password (string)
 4. lastfm-password=[ditt lösenord på last.fm]

Spara ändringar i filen med att trycka ctrl+o. Avsluta sedan nano via ctrl+x.

Nu är Audioscrobbler igång.

Saker som inte fungerar i min nightly build (trunk-20070828-0147.dmg)

 • Inget stöd för OGG vorbis i Audioscrobbler. Filerna spelas, men rapporteras inte in.
 • VLC kraschar när filer läggs till spellistan via 'Open file'. Att ha VLC öppet och dra filerna från ett Finderfönster fungerar dock utmärkt.

Så nu är det bara att uppgradera med nightlies tills 0.9 släpps officiellt. Songbird och iTunes kan fara åt pipsvängen för min del, nu när mitt älskade VLC äntligen kan rapportera in låtar till last.fm åt mig. :)