Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

madr.se byter ner sig till html 4.01

Den utlösande faktorn kom slutligen. Madr.se slutar nu med XHTML 1.0 strict som doctype och validerar istället som HTML 4.01 Strict. Koden behålls dock intakt för att vara kompatibel med XHTML i framtiden.

Varför?

Mac-användare med Shiira installerat lär inte ha blivit glada när den nya sidan lanserades. För denna webbläsare dyker XHTML med MIME-typen application/xhtml+xml nämligen upp som ett XML-blad. Bara en DOM inspektor och inget mer. Ingen CSS, ingenting.

HTML är inte att byta ner sig!

Jag hade i åtanke att byta doctype redan innan lanseringen av nya sidan. Främsta anledningen är att det bara för med sig nackdelar att ha XHTML i dagsläget. Jag talar nu om XHTML i sin rätta miljö, som Extensensible HTML.

  • IE stödjer det inte. IE öppnar upp en Spara som-dialog vid blotta anblicken (i bästa fall).
  • Shiira får spel.
  • Safari 2 accepterar like IE inte heller application/xhtml+xml.

För de webbläsare som stödjer XHTML dras man med andra problem, där främsta tordes vara att icke välformulerade HTML-dokument kraschar. En utebliven frontslash på ett <br/> eller omkastad ordning på avslutningstaggar dödar hela sidan och skickar ett tekniskt, otrevligt felmeddelande i stil med "malplaced element at line 213, column 32". Dett är inte direkt lämpligt för den moderna webben, där besökares input är vikigare än någonsin tidigare.

Då 40% enligt min rapport på Google Analytics redan nedgraderas till text/html av Mitt PHP-script för graciös nedgradering, låter jag detta gälla alla besökare i fortsättningen. Även om jag som utvecklare är redo för XHTML och kan hantera det, är det rätt meningslöst när en stor del av webben i allmänhet inte är det.

Uppdatering: Det jag glömde nämna apropå att byta ner (mellan raderna finns två par kaninöron) är att ingenting går förlorat med HTML istället XHTML. Mitt innehåll är fortfarande skilt från såväl presentation som interaktion, och är lika rik på semantik som förut. Och så kommer det att förbli. HTML är nog så kompetent och lämnar inga frågetecken beklädda med orosmoln, varken från min eller användarens sida. De fördelar jag i teorin hade med XHTML som doctype är i praktiken inte verklighet, då somliga webbläsare inte vill veta av en majoritet av dem. Att köra XHTML som text/html är detsamma som att köra vanlig HTML, och jag tänker inte göra intryck av att vilseleda någon. Riktig XHTML skall köras som application/xhtml+xml, annars får det vara.