Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Hur kommer Internet Explorer 8 att lanseras?

Utvecklarteamet för Internet Explorer berättar i Internet Explorer 8 and Acid2: A Milestone att renderingsmotorn i kommande versionen IE8 klarar Acid2-testet. Detta är underbara nyheter för oss utvecklare som någon gång utforskat de kraftfulla delarna av CSS2 och CSS2.1 och insett vilka möjligheter inom CSS-utveckling vi går miste om. Personligen nådde jag den gränsen våren 2007, och det var första gången jag blev hjärtligt upprörd över Internet Explorer.

Acid2-testet, ett initiativ från WaSP, är relativt nytt och används för att se hur stark en webbläsares CSS-implementation är. Webbläsare baserade på renderingsmotorn WebKit/KHTML (såsom Safari och Konqueror) var först att klara detta test fläckfritt i november 2005. Webbläsare baserade på motorn Gecko (Firefox, Camino, Flock med flera) har nosat på samma sak, och kommer i och med version 3.0 att uppnå fläckfritt resultat. Opera sitter i liknande sits.

De ligger inte på latsidan i IE-teamet. En beta till IE8 kommer ut innan sommaren. Det får mig att fundera på vad som komma skall. Lanseringen av IE7 sköttes fruktansvärt dåligt, och skapade en hel del problem, med resultat att IE6 förblir den dominanta versionen av IE.

  • Ett äkta exemplar av Windows krävdes för att uppgradera. Många därute kunde därför inte installera IE7, och behöll IE6.
  • Inget officiellt stöd för att köra IE6 och IE7 på samma dator. Konsensus av tidigare punkt var att utvecklare måste testa mot både IE6 och IE7, och ingen hjälp från IE-teamet eller MS fanns att finna. Hackade versioner och lösningar dök upp snabbt, men IE-teamet släppte ingen officiell och visade ointresse att göra frustrerade utvecklare till viljes.
  • Inget IE7 till äldre versioner av Windows. Enligt många källor, exempelvis W3schools statistics, används Window 2000 fortfarande i större utsträckning än såväl Mac OS X som linux. Genom att inte släppa IE7 till äldre versioner av Windows kommer IE6, kanske rentav IE5.*, fortfarande att kräva avlusning och agera bromsklossar under de närmaste åren.

Lanseringen av IE7 gjorde inget för att förbättra Internet Explorers rykte som webbläsare. IE7 innehåller många viktiga buggfix, och att på detta sätt försvåra övergången från den utdaterade IE6 är mycket klumpigt. Många håller nog med mig när jag säger att det är mycket bra att IE8 klarar Acid2-testet, men att det inte räcker på långa vägar.

MS och IE-teamet måste göra sitt yttersta för att övergången till IE8 skall innefatta så många som möjligt.

  • Kräv inte äkta Windowsexemplar. Låt vem som helst, hur som helst, när som helst installera IE8. Målet måste ju ändå vara att inbjuda folk att använda den senaste versionen av Internet Explorer, eller hur?
  • Installera som fristående applikation istället för att uppgradera systemets webbläsare. Gör det valbart vilken webbläsare som skall bli standardwebbläsare. Att släppa som fristående applikation skulle också öppna upp att lansera IE8 till Mac OS X eller rentav linux. Internet Explorer är i dagsläget den enda dominanta webbläsaren som är helt låst till en enda plattform.
  • Förneka inte att äldre versioner av Windows fortfarande används. Även om de inte utvecklas längre och att dess användare troligtvis uppdaterar sina kontorsmaskiner under de närmaste åren, är det oacceptabelt att tvinga dessa att köra med fossil av IE. Att dessa byter till Firefox eller kanske Opera kan omöjligt vara något MS eftersträvar.

Det var mina tankar kring IE8. Jag hoppas MS och IE-teamet löser problemen, så att vi en gång för alla kan vinka alla omoderna instanser av IE adjö.