Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

IE8 beta 1 är här!

Igår morse frös helvetet när Microsft berättade att IE8 kommer att trigga really, really standardsmode per default. Med andra ord, om inget metaelement eller header är tillgängliga antar IE8 att standardsläget är det som efterfrågas.

Riktigt sant är det såklart inte. Vad som egentligen krävs är en av de två strikta varianterna av doctypes, alltså XHTML 1.0 Strict eller HTML 4.01 Strict. I och med IE8 blir med andra ord doctype switching utbyggt till följande:

Utan doctype: Quirksmode. : Ingen doctype alls triggar Quirks mode, som nedgraderar IE till version 5.*, med trasig boxmodel bland mycket annat.

Transitional doctype: Standards mode : Om doctype finns, och den är transitional, triggas det som fram till IE8 kallats för standards mode. Detta läge nedgraderar IE till IE7: många allvarliga CSS-buggar rättade, men mycket fattas.

Strict doctype: Really, really standardsmode : Strict doctype triggar riktig IE8, den på förhand mest standardskompatibla IE hittills. Chansen är stor att IE äntligen har toppkänning på Firefox, Safari och Opera vad gäller CSS- och Javascriptkompabilitet.

Kort och gott blir det gamla Standards mode som en IE-variant av Almost standards mode.

Och nu är första betan här!

Hämta hem betan från Microsoft nu. : Internet Explorer 8 Beta: Download now