Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

YSlow optimering

Idag roade jag mig med att följa Robert Nymans guide för Yslow-optimering för att se hur madr.se klarar pressen under Yahoos YSlow.

I mitt fall brydde jag mig bara om alternativen som gällde konfiguration av Apache, närmare bestämt expires_module och deflate_module.

Mitt resultat blev Grade B, 87 poäng. Likt Robert åkte också jag dit på att jag inte hade någon CDN, vilket jag inte lär skaffa heller då madr.se knappast har eller kommer att ha så stor publik så länge som jag skriver på svenska. Vidare fick jag en lätt backning på mina antal http requests:

This page has 4 external StyleSheets.
This page has 7 CSS background images.

Jag har länge haft i åtanke att börja använda CSS sprites i större omfattning på madr.se, och det är nog dags att börja kika mer på det nu. Jag har en print-CSS och tre olika themes. En av dessa är körd genom CSS tidy, och jag har egentligen ingen ursäkt för varför de andra inte är det annat än lathet. Får skärpa mig där om jag vill fortsätta tvinga på mina besökare så mycket CSS.

Den sista anmärkningen var att JavaScripten på sidan inte är minified, dvs hårt komprimerad bortom läsbarhet. Med tanke på att det enda JavaScript jag har på sajten är Google analytics är det inte heller något jag bryr mig om i slutändan i detta fall - om än det blir viktigt när jag börjar berika mina kommande sidor med js.

Hur kunde du få så bra, din #€%&?

Tja. Vanligt sunt förnuft, egentligen. Tekniker jag redan nämnt ovan är bra och beprövade sätt att optimera sajter ur en gränssnittsutvecklares perspektiv. Konfigurationen jag gjorde i Apache är dock också nödvändig för att optimera, då det gör halva jobbet (om inte ännu mer).

Anledningen till att jag fick bra poäng är troligtvis för att jag valt att hålla det enkelt: ingen js alls och mycket strama layouter som inte innehåller särskilt mycket bilder.

Jag vill också!

Yahoo har den kompletta listan över kriterier sammanställd, kika på dem själv vid Best Practices for Speeding Up Your Web Site.