Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Dags att överträffa CSS!

Enligt lexin betyder Trancending detta:

Engelskt uppslagsord : transcend

Svensk översättning : överskrida {formellt eller litterärt; vanligen uppskattande} (verb; transitivt)

Engelskt uppslagsord : transcend

Svensk översättning : överträffa, överglänsa {formellt eller litterärt; vanligen uppskattande} (verb; transitivt)

Andy Clarke publicerade i november 2006 Transcending CSS: The Fine Art of Web Design, där han offensivt menar att Cascading Stylesheets (CSS) ska skrivas såsom modern CSS är konstruerad, till priset av att olika browser inte får samma design. HTML ska hållas ren från uppmärkning med syfte att underlätta designjobb, och designen ska skrivas med så modern CSS som möjligt, med endast moderna webbläsare som mål. Webbläsare som ligger bakom i utvecklingen får en förenklad, enklare design. För att veta mer, läs Transcending CSS: The Fine Art of Web Design (Book review)

Detta gör att innehållet är perfekt optimerat och rent, och aldrig nekas någon. Webbstandarder används som de är tänkt att användas. Tack vare graceful degradation lämnas ingen i sticket.

Du får ingen design!

Att göra detta är inget nytt fenomen. A List Apart gjorde detsamma genom att uttropa äldre webbläsare kan dra åt skogen redan i februari 2001, då läget var väl befogat. Alla professionella utvecklare måste nu ställa sig själva frågan: når vi samma läge 2009? Är det befogat att särbehandla ie6, vår nya Netscape 4, när ie8 har släppts? Är den pixelperfekta designen något att eftersträva, med tre versioner av världens populäraste webbläsare inte är överens och används rikligt?

CSS görs till något som är för svårt

Somliga tycker det, nu senast Sitepoint som skrivit en ny bok, som i huvudsak har samma budskap som Clarke: CSS har inte utnyttjats till fullo, det finns så mycket mer. Så mycket fantastiska möjligheter som går till spillo för att uppnå en pixelperfekt design i alla webbläsare. Modern CSS existerar inte, vad som däremot existerar är HTML-dokument som fördummas för att kunna stylas rätt, eller ännu värre - helt skippar CSS och går direkt på >table<.

Man menar att CSS, pga kravet på pixelperfekt design, är för svårt. Och jag håller med. Jag ser det inte som svårt längre, men det tog mig å andra sidan åratal att komma till den tryggheten. Jag ser kollegor som varje dag kämpar för att få pixelperfekt design i alla webbläsare, bara för att klienten visats en statisk PSD-dump av formgivarna och säljarna, och därmed förväntar sig samma resultat åt sig själv och sina kunder. Alltid. I ur och skur, med vilken webbläsare som helst.

Jag tror att det sättet att tänka är utdött. Jag tror att vi som professionella utvecklare ska sätta ner foten och våga säga att designen inte kan se likadan ut överallt. Det är sanningen, som vi vetat om själva i åratal, men som vi behållit för oss själva eller blivit nedröstade på grund av.

Vidare läsning