Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

I effektiv jakt på dålig (Obtrusive) JavaScript

Bra JavaScript ska vara unobtrusive, vilket i grova drag innebär att JavaScript ska inkapslas som ett eget fristående lager och vara självexekverande. Dålig, alltså obtrusive JavaScript är förekomsten av händelselyssnare i HTMLDokumentet, som går emot denna filosofi.

Att kvalitetssäkra JavaScript från detta har traditionellt sett inneburit två metoder; att stänga av JavaScript-stödet och härja runt, eller att öppna källkoden och leta efter förekomster av onclick, onsubmit et cetera.

Inget av alternativen är särskilt tideffektivt eller smart. Det gör att frestelsen för att tumma på kvalitet blir större i takt med press från verkligheten, såsom hårda deadlines eller det faktum att genomsnittskunden aldrig kommer att använda produkten med nedsatt JavaScriptfunktionalitet. Behovet av ett kraftfullt, automatiserat verktyg har därför uppstått i takt med att fler och fler sidor använder mer JavaScript, och Obtrusive JavaScript Checker är ett av de friskare fläktar jag sett för att råda bot på problemet.

Tillägget lägger en ikon längst ner i statusfältet, och genom att aktiveras via klick (eller kortkommando, stort tack!) letar tillägget i HTMLDokumentet efter alla länkar, formulär et cetera som innehåller hårdkodade händelser och därför kan räknas som dålig.

En fantastisk plugin som likt Firebug eller Web Developer bör finnas installerad i varje utvecklingsburk, enligt mig.

Ni märker kanske att jag bloggat mycket om innehåll från Robert Nyman på sistone. Jag kan inget annat säga än att det bara blivit så. Karln är passionerad på det han gör, mer behöver inte sägas.