Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Pension av Powerbook - välkommen Macbook!

När jag våren 2005 bestämde mig för att köpa min första laptop var mitt val mycket enkelt: en Powerbook 12". Den hade allt jag i min dåvarande sits krävde av en laptop.

 • Bra batteritid.
 • roburst tangentbord.
 • Programmeringsvänlig; lagom prestanda, snabb respons.
 • Snygg design och enkel, okonstlad konstruktion.
 • Ultraportabel; låg vikt och lätt att ta med.

Det kostade mig mycket, men jag kunde inte vara mer nöjd med en dator. Med min PowerBook, som fick det smickrande namnet mydonkey, har jag vuxit mycket och haft stor hjälp av. Den har avverkat några tiotusentals timmar med PHP, HTML, CSS och JavaScript. Till slut kom jag dock till en tid när jag till och med växte ur mydonkey.

 • Datorns batteri blir bara tröttare, som väntat är med laptops. Sedan ett år tillbaka vågar jag inte ens gå iväg någonstans utan strömadaptern.
 • Jag kan inte göra allt jag vill göra. För PHP, HTML, CSS och JavaScript duger mydonkey fantastiskt bra. Men för litet tyngre grejor, som t ex Java eller bildbehandling, räcker inte mydonkeys förutsättningar till för min kreativitet.
 • Apple PowerPC är en död plattform. Under 2009 kommer Mac OS X 10.6 (Snow Leopard), som är den första spiken i PowerPC:s kista. Efter det är det bara en tidsfråga innan de program jag använder alla slutat uppdaterats. Redan nu är viktiga program borträknade.
 • Andra OS är komplicerat. Även om jag älskar Mac OS X är det inte heltäckande. Linux är mig mycket kärt, och till PowerBook finns det ytterst få alternativ (som sagt, död plattform). Jag har spontant behov av att spela spel, och då Windows inte går att installera är det inte möjligt.

Så där satt jag. Min älskade mydonkey begränsade mig, och jag insåg att var dags att uppgradera mig. Jag sneglade länge åt Zepto för att bli med pingvindator, men någonstans på vägen insåg jag att Mac OS X var oersättligt just nu. Bara dagar efter detta kommer rykten om en ny macbook. Jag kände mig kallad och väntade. När jag sedan fick känna på datorn var det ett lätt beslut, precis som när jag sist bestämde mig för en Mac.

Vad är då bättre med den nya macbooken?

Den nya datorn uppfyller mina gamla krav, och förbättrar också situationen.

 • Jag kan göra allt jag vill göra. Datorn orkar med tyngre uppgifter och håller mig inte tillbaka. Med en riktig grafikkortskrets som har eget minne kan jag spela spel.
 • Framtidssäker plattform. Med Intel bör jag inte behöva oroa mig för att datorn ska åldras brutalt och totalt överges. Nu är det istället som vilken annan dator som helst.
 • Jag kan köra vilket OS jag vill. Vill jag köra linux är det bara att installera. Windows är enkelt att lägga in med Boot Camp när jag vill spela.

Det hör såklart till att fotodokumentera uppackning av en ny dator. Bilderna ligger nedan för intresserade.

 1. ::: {.p_embed .p_image_embed} :::

 2. ::: {.p_embed .p_image_embed} :::

 3. ::: {.p_embed .p_image_embed} :::

 4. ::: {.p_embed .p_image_embed} :::

 5. ::: {.p_embed .p_image_embed} :::

 6. ::: {.p_embed .p_image_embed} :::

 7. ::: {.p_embed .p_image_embed} :::

 8. ::: {.p_embed .p_image_embed} :::

 9. ::: {.p_embed .p_image_embed} :::

 10. ::: {.p_embed .p_image_embed} :::

 11. ::: {.p_embed .p_image_embed} :::

 12. ::: {.p_embed .p_image_embed} :::

 13. ::: {.p_embed .p_image_embed} :::

 14. ::: {.p_embed .p_image_embed} :::

 15. ::: {.p_embed .p_image_embed} :::