Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Om en layout

Jag har under perioder varit delaktig i projektet ca2, ombyggnationen av Catahya.net. I slutet av februari nådde projektet en mycket viktig milstolpe: medlemmarna på sidan fick den första publika betan.

I samband med betan annordnades en layouttävling, som gick ut på att skapa ett förslag till den skarpa versionens design. Jag höjde själv på ögonbrynen åt några punkter ur tävlingens regler:

Tävlingsbidraget ska skickas in som png, jpg eller gif till layout@catahya.net.

[...]

Vi vill ha era tävlingsbidrag senast den 28 februari!

Då jag är färgad av mitt yrke tycker jag att en enda bild är alldeles för litet, då särskilt för en sida som Catahya med många avdelningar, alla med flertalet utmaningar för en formgivare: forum, recensioner, wiki, bloggar, communityfunktioner, novell- och diktsamlingar, bildgallerier ...

Tävlingen utlystes morgonen den 19 februari, vilket gav alla designers en dryg vecka för att göra en design, då under kvällstid, helger och annan ledig tid. Utifrån dessa två förutsättningar är det omöjligt att förvänta sig en genomarbetad och heltäckande design: det är snarare en look-n-feel som kan presenteras i bästa fall.

Jag kände att någon behövde bryta isen och inspirera de formgivande medlemmarna att klämma ut en design trots den knappa tiden. Tanken var aldrig att göra ett riktigt bidrag, utan att göra en tämligen förenklad look-n-feel med enkelt utförande och i den klassiska Catahya-andan. Tanken var hela tiden att ge kött på benen åt så många formgivande Catahyaner som möjligt.

Jag laddade hem testversionen av Photoshop och ägnade några timmar åt att slänga ihop en look-n-feel, allt som allt 4-5 timmar spritt över tre kvällar framför TVn. Jag låste mitt arbete den 21 februari, då jag avgjorde att det var nog för att få igång rätt folk att börja designa. Resultatet avviker inte allt för mycket från tävlingens definition.

Färger kan ändras, typsnitt och marginaler kan ändras, rutor kan se ut på andra sätt och liknande. Det som inte får ändras är att objekten ska finnas på samma plats. Huvudmenyn ska ligga under bannern, login/profilinformationen ska finnas till höger (men kanske i flera rutor istället för en, om man vill), undermenyn ska finnas till vänster och så vidare.

Resultatet såg ut såhär, dag för dag:

  1. 19 februari
  2. 20 februari
  3. 21 februari

Jag var hela tiden öppen med vad jag gjorde via facebook och Twitter, och tog litet hjälp av bekanta på Catahya för att mitt arbete skulle synas. Taurrohir, en stammedlem som också är duktig illustratör, hade redan 2005 ritar några bilder som jag återanvände i min design. Jag hörde av mig om dessa till henne och kollade så att det inte var något problem att använda det. Hon hörde av sig till mig och var lyrisk över designen (precis den reaktionen jag ville ha!).

Taurrohir trodde dock att jag gjorde ett bidrag till tävlingen, och att vi tillsammans jobbade med något. Då jag inte ville att min look-n-feel det skulle bli ett konkret bidrag i tävlingen, gjorde jag och Taurrohir en överenskommelse.

  • Tävlingsbidraget tillhör henne, hon äger det.
  • Min PSD ska användas för att skapa en vidareutveckling.
  • Tävlingsbidraget skickas in av henne när hon lagt sin prägel på det.
  • All kontakt rörande layouten sker via henne.

Taurrohir illustrerade ett nytt huvud och en dekor till vänstermenyn, och tog mitt utkast till betydligt högre höjder. Jag vet inte hur mycket tid hon lade ner på det, men jag har svårt att tänka mig att det inte ligger samma mängd timmar bakom.

Så varför berättar jag det här?

Tävlingsjuryn diskuterar bidragen, och jag blev kontaktad innan Taurrohir och skickade alltså vidare till henne. Tydligen råder det litet oklarheter huruvida vem som äger bidraget. Jag vill mao bara betona att jag inte har för avsikt att diskutera det inlämnade bidraget; det är Taurrohir som ska kontaktas om detta.

Detaljer som rör implementation, såsom "hur skulle en recension se ut?" och "vad om fyrspaltsvisning på startsidan?" är alltså Taurrohirs frågor att besvara.

Även om Taurrohirs bidrag inte skiljer sig så mycket från min look-n-feel, är det orättvist att säga att jag gjort en majoritet av arbetet. Taurrohir lade lika mycket tid som mig, rentav mer om bilderna från 2005 ingår i beräkningen. Det rör sig om åtminstone 50-50 i arbetsinsats.

Att påstå att jag är bättre lämpad för diskussioner för att jag kan mer CSS och gränssnittsutveckling är irrelevant i sammanhanget, då tävlingen inte ställde det som krav för att delta.

Med det sagt ska det bli spännande att följa utvecklingen i återfödelsen av Catahya. Det är en frisk fläkt som bör leda till fantastiska saker. :)