Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Därför använder jag Mac istället för en PC med Windows eller Linux

Jag trodde länge att min nästa dator skulle ha någon Linuxdist. Att köra Ubuntu eller Fedora idag är rena lyxturen jämfört med för bara två år sedan när jag hade det som primärt OS. Ska sanningen fram är Windows XP fortfarande det OS som krånglat minst och varit mest stabilt av min erfarenhet. Trots detta valde jag att köra Mac igen, av anledningar jag tänker nämna.

Min främsta sysselsättning är att bygga hemsidors gränssnitt (struktur, presentation och interaktion), som yrke men även som intresse. För det syftet finns program som är så värdefulla att jag inte längre kan tänka mig att jobba utan dem. Dessa tillhör tre kategorier.

  • Program som alltid funnits till åtminstone Windows och Mac.
  • Program som förut inte fanns till Mac men som nu gör det, tack vare Apples övergång till Intel.
  • Mac-exklusiva program som inte finns till andra OS.

Program som CSSEdit finns inte till PC eller linux (vad jag avgöra efter många timmars letande). TextMate finns delvis till Windows, men inte till Linux. Det finns varianter som t ex Notepad++, men det är inte riktigt lika skarpt i mitt tycke.

När Apple lämnade PowerPC till förmån för Intel var det möjligt att installera Windows och fler Linuxdistar på Macdatorer. Men den största vinsten med bytet var att många mjukvaru-utvecklare äntligen tog sig tid att porta sina annars Windows- och linuxkompatibla produkter till Mac OS X, något som definitivt dödade myten om att Macanvändare lever på en isolerad ö.

T ex VMware fusion erhåller en komplett och mycket elegant lösning för virtualisering av såväl Windows som Linuxdistar. Jag kan testa min kod i IE6-IE8, Chrome och Konqueror i ett par virtuella maskiner istället för att tillägna en hel dator eller OS-installation till det. Med det i åtanke är jag inte längre beroende av Windows när jag skapar som Macanvändare historiskt sett varit.

Men det viktigaste och huvudsakliga skälet till mitt val är att Mac kommer närmast min bild av ett bra arbetsredskap för kreativ programmering.

  • Operativsystemet är brukbart direkt ur förpackningen, utan behov av tweak och optimering - som allmänt accepterat är i Windows eller Linuxdistar.
  • Program är i regel enkla att installera och har såväl ett utseende vänligt för ögat som en känsla av konsistens (fenomenet "ser ut som en påse skit" uppstår, men mycket sällan).
  • Operativsystemet konverserar i en ton jag gillar: inga kryptiska säkerhetsmeddelanden, inga omotiverade antaganden (Jag har inga oanvända ikoner på skrivbordet, tack så mycket Windows...) och aldrig överflödig information.

Jag är också en flitig användare av tangentsbordskommandon. Mac har en annan tangentbords-uppsättning och ett annat angripssätt att navigera med tangentbord än Windows och Linux. Det är självklart en fråga om tycke och smak, men för mig är Maclösningen mer logisk och konsekvent.

  • AT-tecknet (@) och Dollartecken ($) kan matas in med en hand bekvämt istället för två.
  • Jag att kunna köra snedstreck (/), pipetecken (|) och backvänt snedsträck (\) på samma tangent men med olika kombinationer av ALT,CMD och Shift. Detsamma med Måsvingar ({}), hakparanteser ([]) och paranteser.

Jag får en känsla att operativsystemet, dess program och själva datorn merparten av tiden faktiskt gör precis vad jag förväntar mig av den. Jag har självklart sådana stunder med Windows och Linux också, men inte alls i samma utsträckning.

Därför använder jag Mac - istället för en PC med Windows och Linux.