Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Ny design och i html5

Efter några kvällars granskande och en hel del eftertänksamhet publicerar jag nu den första versionen av madr.se som html5. Det är en work in progress i högsta grad, så jag kommer att ändra mig många gånger innan jag blir nöjd. Jag lever dock i tron på att jag fått det värsta på plats i alla fall. HTML5 var mycket klurigt att implementera av olika anledningar.

Rubriker och ett flertal div-dödare

section, footer, nav, header, article ... det var bra mycket simplare på tiden när vi bara hade div att röra oss med. Dessutom har vi den nya sättet att ange nivåer på rubriker: nu är det sektioner som ska vara strukturerade, inte dokumentets rubriker.

Det leder främst till två saker: det blir genast mycket mer utmaning att avgöra vad som är vad, och andelen h1:or i ett HTML5-dokument är verkligen ingen vacker syn.

Ny CSS

Då html5 har en ny uppsättning div-dödare i sin arsenal såväl som andra rubrikstrategier visade den reviderade uppmärkningen ingen nåd mot min CSS. Det var tur för mig att jag inte riktigt var nöjd med den förra designen då det skapade viss lättnad, men det är ett mycket legitimt skäl att inte överväga doctype-byte på en redan lanserad sajt.

application/xhtml+xml slår tillbaka

Jag körde till en början med det gamla application/xhtml+xml igen. Det visade sig dock inte hålla då en för mig okänd mängd av mina 120 blogginlägg frammanar Yellow Screen of Death.

Målet är att på kort sikt gå över till application/xhtml+xml dock. Det finns inget tekniskt hinder så länge icke moderna webbläsare har en fallback till text/html. html5 funkar i båda lägren, tack och lov för det!

Vidare läsning

Följande artiklar tog jag hjälp av, kanske hjälper de någon annan också.