Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Snälla Microsoft, släpp IE9 till XP!

Jag har ruvat på detta inlägg ett tag. När nu [IDG belyser IE9 och XP](http://www.idg.se/2.1085/1.340610/ie9s-systemkrav-kan-gynna-konkurrenterna ""IE9s systemkrav kan gynna konkurrenterna"") passar jag på att gnälla litet. När IE8 utannonserades dök glädjetjut upp från kompetent folk. Sitepoint skrev en hel bok om display: table-cell och menade att det äntligen, äntligen fanns hopp igen. Alla designers hyllade att slippa CSS-problemen som inte IE7 åtgärdade. JavaScript-folket muttrade för sig själva men tog det med ro.

Själv var jag däremot bara arg och trött när jag ställde frågan hur IE8 kommer att lanseras. Jag var då förbittrad för att Windows 2000 och Windows XP lägre än SP2 inte fick den ack så viktiga uppgraderingen som vi webbutvecklare så gärna önskade oss. Saker som display: table-cell och pseudo-elementen :after och :before hade gjort livet så mycket enklare för oss om alla eller åtminstone fler fick möjligheten att uppgradera. Men Microsoft utelämnade en grupp användare med tron att en ny version av Internet Explorer skulle motivera uppdatering av Windows-licenser.

Till följd av att såväl IE8 som IE7 inledningsvis hade det enormt motigt att få mark från den seglivade IE6 (som idag trots massiva dödskampanjer fortfarande har fler användare än iPad). Och nu händer samma sak igen. Nä, faktiskt händer något ännu värre: Microsoft väljer att inte släppa IE9 till någon version av XP, utan enbart till de som använder Vista och Win7. De väljer alltså att släppa IE9 till en knapp tredjedel av alla Windowsanvändare.

Jag finner inte ord för att uttrycka mig om detta. Windows XP är bevisligen ett uppskattat OS vars användare inte vill byta ut. Det gör att webbutvecklarna ännu en gång får bita i det sura äpplet och se IE9 lanseras men inledningsvis inte användas av särskilt många. html5, event capturing, addEventListener, border-radius ... allt får vänta.På obestämd tid.

För att Microsoft återigen försöker använda IE9 som ett argument för att motivera uppgradering av Windowslicenser. Uppgivenhet var ordet. IE8 kan mycket väl bli den nya IE6. Snälla Microsoft, ör så att det inte sker genom att släppa IE9 även till XP.