Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Catahyagrejor ligger nu på GitHub

(Adeprimo)]{.author}

Jag har alltid känt en djup respekt för designen på Catahya. Den är välgenomtänkt och roburst och har stått sig bra trots att det är åtta år sedan Kheryn (numera skicklig designer av Wordpress themes) designade sajtens första theme.

På den tiden, sent 2002, var webbstandarder inget självklart. För egen del hade jag liksom många andra testat "divs for layout" redan 2000 men bytte till tables 2001 för att det var mer roburst. Catahya byggdes under den epoken av Internets historia och är därför uppbyggd på tables, med css externt istället för inline för att kunna skapa olika themes till sajten.

I takt med att jag blev upplust om webbstandarder och utvecklades i min proffession började Catahyas kod att störa mig. 2005 startades Ca2 där jag var inblandad ett par år. Redan då hade vi som målsättning att skriva om Catahya till korrekt HTML (på den tiden var XHTML 1.0 Strict det givna valet). Ca2 var dock för mycket för föreningen och utvecklarteamet att hantera, så det självdog dessvärre och lämnade Catahya med trist kod.

Jag har under de senaste åren behövt testa en massa nya tekniker inom mina områden, och jag har märkt att Catahyas design duger utmärkt som testbänk. Jag har återskapat Catahyas design med HTML4, XHTML 1.0 Strict, HTML5, HTML5 boilerplate, OOCSS och SASS i utbildningssyfte och av samma anledning byggt upp dummy-sajter i Radiant, Rails, SilverStripe och ett eget MVC-hack i PHP.

En tanke som jag hade i bakhuvudet för detta var också att Catahya kanske, kanske skulle få nytta av mitt arbete. Men eftersom ca3 nu sätter igång kommer den gamla designen att bytas ut till en litet mer modern sådan, troligen det vinnande bidraget i designtävlingen för ca2. Därför avgör jag att mina POC som gjorts bakåt inte längre är så relevanta.

För att avsluta det för egen del, har jag släppt den kod jag har kvar (städar man mycket i systemet försvinner gammal kod lätt) fritt för återanvändning på projektet raven hos GitHub. Jag kommer eventuellt att fortsätta, men det är knappast troligt.

Jag ser mest fram emot en lika snygg Catahya-sajt, med känsla av 2011 istället för 2002. Det kommer att bli grymt.