Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Tankar om ca3

Först av allt: jag är inte på något sätt inblandad i ca3 och kommer inte heller att beblanda mig med det. Jag kan också säga att jag tycker att besluten som tagits översiktligt är mycket kloka. Jag är övertygad om att det kommer att leda till något bra.

Jag ställer mig dock tvivlande på några detaljer. Framförallt två saker som jag ser bestrider varandra:

  • utåt sett verkar det finnas en övertygelse om att sidan ska fungera precis som den alltid gjort. Gästböcker, meddelanden, forum - allt ska finnas kvar.
  • man väljer att basera ca3 på Wordpress.

Dessa två bestrider varandra och kommer effektivt att förhindra ett resultat som gör alla nöjda. Wordpress har mycket plugins vilket också nämns i tråden om ca3 - men Wordpress som system är inte anpassat för det som ca3 förväntas bli. Wordpress kodbas är för ostrukturerad och för primitiv för att bygga något annat än bloggar.

Ovanstående går dock att komma runt, även om det inte kommer att bli vackert. Vad som är mer allvarligt är att ge förhoppningar om att Communityt ska bestå.

Min bild är att detta är ett gyllene tillfälle att ge hemsidan en ny identitet i föreningen och för besökare på webben. Det finns en möjlighet att prioritera. Slänga ut det gamla som inte längre används och fokusera på att skapa en sajt som gör mindre, men bättre.

Min bild, som åskådare utifrån, är att Catahyas community främst består av forumet, och att gästböckerna, klanerna (gillena) och meddelanden skulle kunna slås samman med forumet.

Min bild stämmer också med ca3-ansvariga, att Catahya främst består av texter.

Min bild är att Styrelsen och ca3-ansvariga ska våga säga nej till många delar, och redan nu börja föra dialog om det.

Min bild är att denna uppsättning skulle innebära mindre jobb men mer dialog:

  • Wordpress. Hitta ett tema som är bra i grunden, och skapa ett barntema som går mot det vinnande bidraget i designtävlingen. Låt Wordpress hantera recensioner, artiklar och nyheter. Låt endast Catahyas skribenter och styrelse ha konton i Wordpress.
  • vBulletin / PHPBB som forum. Flytta ut forumet till ett helt eget system, koppla ihop WP-konton med forumsanvändarna (om nödvändigt, inte säkert att det är det). Döda communityt och låt forumsanvändarna använda sina PM istället. Arbetsgrupper kan starta upp dolda forum.
  • Register över förmedlingsmedlemmar. Skapa behörigheter så att forumets användardatabas kan användas som register för föreningsmedlemmar också. Eller skapa ett helt fritt system för detta (kan hållas fånigt enkelt).

Sist av allt: alsteravdelningen. enligt min högst egna åsikt är det dags att låta alsteravdelningen bli en dottersida till Catahya. Det finns idag inget svenskt forum för att skriva och måla fantastik. Argus är för generell, Sockerdricka är lekstuga, Elfwood och DeviantArt är engelska.

En egen dottersida skulle vara designad för att pusha media-innehåll, och kan vara ett avancerat system eller en tumblr log - allt beror på hur stor ambitionen är.

Jag tror att uppdelningen Wordpress, Forum och Alster är nödvändig och kommer att tydliggöra fokus för catahyanerna. Det kommer att ge hemsidan en bra och korrekt identitet. Börjar man använda twitter och facebook så kommer innehållet att spridas bättre än förut.

Mina idéer är dock rätt utmanande då de dödar det Catahya som funnits i 8 år. Det skulle innebära ett stort behov av en bra strategi, och en bra informationskälla mot medlemmarna.

Ett bra sätt att informera oavsett vore att sätta upp en projektplats eller åtminstone en utvecklingsblogg. En projektplats har styrkan att allt arbete på sidan kan samordnas från samma ställe. En utvecklingsblogg uppfyller trygghetsfaktorerna då den ger uppdateringar löpande.