Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Hur jag började med webben

På initiativ av Albin Stööp tänker jag ge en kortfattad version av min historia.

På en fotbollsträning veckorna innan jag skulle börja högstadiet berättade en i laget att han byggt en hemsida. Han hade dessutom lagt ut den på Internet. Det fångade mitt intresse och jag ville genast veta mer. Tydligen fanns allt jag behövde på HTML på svenska. Hemma hade vi ett modem som fick användas en timme i veckan för Internet, och på en av dessa timmar laddade jag hem zip-filen till en diskett för att börja bygga min första hemsida på familjens dator, som jag fram tills detta hade visat ett starkt ointresse för.

Vi fick vårt Internet-abonnemang från BIP. Dessa hade några MB för en personlig hemsida och via WS_FTP laddades min första hemsida på Internet. Hemsidan som var byggd i Anteckningar hade en startsida med 10 animerade giffar och 2 frames: en för menyn och en för innehållet, med två illa matchande bakgrundsbilder. Hemsidan hade en klassisk "vem är jag", en sida med norgehistorier och en sida med spelfusk. Allt innehåll var givetvis ärligt stulet. Jag deklarerade på sajten att jag "Siktar som Dator-programerare eller något annat inom Data" och att "Min stora riktiga Kärlek är Datorer".

Sidan fungerade utmärkt i Netscape Gold 3 och Internet Explorer 4 i första versionen.

Jag uppdaterade hemsidan med Kasskäjding Stajlchits, och en favorit för många år framåt efter det var denna magiska snutt som skapade viss matrix- och 007-känsla:

a:hover { 
  cursor: crosshair;
  background-color: black; 
  color: green; 
  text-decoration: underline overline; 
}

Netscape Gold stödde inte detta, så jag förlitade mig på Internet Explorer som senare den hösten släppte version 5.

Jag fortsatte göra hemsidor några år framåt. Pappa ville ha en hemsida till sin fiskeklubb. Jag blev frälst på hårdrock och byggde en hemsida om band jag lyssnade på. Jag började lira i eget band som såklart fick en hemsida. Frames byttes ut mot tabeller lagom till Internet Explorer 5.5 kom. CSS använde jag flitigt, trots alla glåpord om att det bara var trams.

När jag tröttnade på all reklam i färdiga gästböcker ville göra min egen gästbok från scratch. För detta ändamål lärde jag mig ASP. Min första gästbok använde en liten Access-databas. I nian läste jag Tolkien och ville starta en hemsida om fantasy. Det blev Ambaron, som sedan lades ner till förmån för att starta upp Catahya 2002.

2005 sadlade jag om till webbstandarder, bokmärkte W3C validator och 2006 fick jag min första anställning som webbutvecklare.