Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Lästa böcker 2010

 • Narrens uppdrag, Narrens hemlighet och Narrens öde
  Omläst, denna gång på svenska. Översättningen är något bristfällig men tog inte udden av läsupplevelsen; det här är en av de bästa skönlitterära böcker jag vet om.
 • The Pomodoro technique
  Jag har under perioder testat The Pomodoro Technique efter att ha läst denna, som är utformad som en vetenskaplig rapport. Det går utmärkt att kombinera med GTD: inkorgar för att prioritera och ta ställning till uppgifter, Pomodoro för att tömma åtgärdslistor. Passar självklart inte alla och går inte att applicera med garanti för gott resultat - men jag rekommendar alla att testa.
 • Agile: konsten att slutföra projekt
  Kurslitteratur för en distanskurs om agila utvecklingsmetoder som är främst inriktad på agila manifestet och projektledarens ledarskap och arbetslagsutveckling. Snabbläst och mycket tillfredsställande, en bok jag gärna lånar ut till mina närmaste chefer som ännu inte brytt sig om att kolla upp agila metoder.
 • Agile software development with Scrum
  Skriven av Ken Schwaber, skaparen av Scrum, utformat som ett uppslagsverk, en referens eller rentav en "pocketguide". Helt ok men inte överdrivet inspirerande. Kan bero på att Scrum bäst lärs ut genom praktik.
 • Getting Real: The smarter, faster, easier way to build a successful web application
  En blivande klassiker från 37Signals, som har ett par år på nacken numera. En källa för inspiration och ett ljus i tunneln de färglösa dagar som ibland råder på jobbet. För att understryka sina ord används exempel från deras egna projekt som Basecamp, Campfire, TadaLists och HighRise. Grundidén är att inte förloras i abstraktion i form av teori, möten och diskussioner utan istället konkret förverkliga idéer, getting real, med empiristiskt och pragmatiskt tilvägagångssätt.
 • Rework: Change the Way You Work Forever
  Mycket i den här boken är hämtat från eller omskrivet från Getting Real, men det är ändå en bok som i sig själv är lika läsvärd då den istället fokuserar på affärsutveckling och entreprenörskap. Krångla inte till saker. Den här boken beskriver mycket nära, stundtals exakt hur jag själv föreställer mig en bra arbetssituation.
 • The Passionate Programmer: Creating a Remarkable Career in Software Development
  Jag är van att kallas för passionerad i min yrkesroll, i både negativ och positiv bemärkelse. Den här boken fångade därför genast min nyfikenhet, och jag blev inte besviken. Den tar upp flera situationer som yrkespassion kan leda till: mediokra arbetsuppgifter, känslan av att inte göra skillnad, känslan av att uppfatta tillvaron som icke utmanande, och den värsta: känslan att känna sig maktlös och överkörd. Den innehåller flera mycket värdefulla tips om hur dessa situationer istället kan vändas till enastående möjligheter. Jag applicerar redan nu mer än fem av tipsen.