Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Tempoväxla och skifta fokus med Spaces på mac

Alldeles nyss blev jag upplyst om Concentrate, ett program som främjar ökad koncentration på en specifik uppgift genom att automatiskt hantera urval av program, webbplatser och tjänster genom ett par klick.

Det är onekligen ett tilltalande för många, mig själv inblandad. Att kunna koncentrera sig på en uppgift en längre stund är en utmaning i dagens kontorslandskap där avbrott är regel snarare än undantag. Behovet av att tempoväxla och skifta fokus mellan uppgifter är stort och ska kunna göras i en handvändning.

Jag är inte riktigt övertygad av just Concentrate, eftersom jag använder Spaces för att tempoväxla och skifta fokus.

En del av Mac OS

Spaces är inbyggt i Mac OS X Leopard och är därför tillgängligt för de flesta med Mac. Spaces gör det möjligt för användare att skapa flera skrivbordsytor och konfigureras under Systeminställningar. Det går att skapa fler ytor i sid- eller höjdled, och snabbtangenter för att navigera mellan dessa går att anpassa till egna önskemål. Min uppsättning, som jag testat mig fram till, ser ut såhär:

Visa spaces: F2 och klick på skrollhjul. Gå direkt till yta X: ctrl + X Snabbnavigera mellan ytor: ctrl + ←, ctrl + →.

Tempoväxla genom att bygga på med ytor

Jag blir ofta avbruten av projektledare eller kollegor som ibland bildligt, ibland bokstavligt talat rusar in på mitt rum och vill få svar eller något gjort. Det kan vara att genast svara på ett mail, åtgärda ett fel på en driftmiljö eller klargöra någon detalj i ett projekt jag arbetade i förra månaden. Det kan även handla om att gå igenom tidrapporter eller kolla min kalender inför ett möte som sker i en nära framtid.

I de lägena är det viktigt att hålla huvudet kallt och smidigt skifta i tempo och inte tappa tråden i det avbrottet sliter mig från. Genom att skapa eller gå till en tom yta öppnar jag TextMate-projektet, Transmit eller wikin för att lösa det som brådskar. Mailet jag måste författa öppnar jag i eget fönster och lägger i fullskärm på en av mina tomma ytor. När det som brådskar är löst stänger jag alla fönster på ytan och återgår till min förgående yta, där mitt ursprungliga syssla kan fortskrida.

Skifta fokus genom att byta mellan ytor

Där Concentrate kör med filosofin "bara det nödvändigaste får vara igång" väljer jag att tänka litet annorlunda. Jag sitter i en sits där jag främst kodar, men även har behov av att i en handvändning kunna skifta fokus till annat och få saker gjort genast. Detta kan vara

  • diskutera med kollegor på IM,
  • registrera min aktivitet inför framtida tidrapportering,
  • övervaka andras aktivitet med manuell refresh,
  • tömma mina inkorgar (todo:er och e-post) eller
  • hålla en presentation eller föra anteckningar på möten.

För att kunna hitta dessa enkelt ska de ligga i egna fönster, utan att täcka något annat, grupperade i ytor efter funktion. I en yta har jag t ex Skype, Adium och iChat för att snabbt skifta fokus mellan att koda och att diskutera med kollegor. I en annan yta har jag Mail, ett Safarifönster med mobilanpassade Tadalist, Things och Jira i ett webbläsarfönster för att tömma inkorgar. I ytterligare en yta finns Tweetie och Reeder. Inför ett möte har jag en yta redo med MacJournal i fullscreen och eventuellt ytterligare en yta för eget presentationsmaterial.

För min huvudsakliga uppgift, att koda, har jag två ytor för att kunna ha alla program jag behöver igång för att lösa ett problem.

Slutsats

Jag använder Spaces och är nöjd med det. Concentrate kommer jag att testa, men det är verkligen bara för finjustering av ett redan fungerande system. Jag rekommenderar alla att inte vara blyga för att testa Spaces: 12-16 ytor kan vara nog så motiverat i en miljö med höga krav på tempoväxling och att kunna skifta fokus.