Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Värt att uppmärksamma, vecka 5

testar en ny variant av veckolänkar den här gången då det blev många länkar förra veckan. Förra veckan var bra. Så pass bra att jag kände mig förtvivlad inför att sammanfatta den.

@ppk postade ytterligare statistik och analys över mobila webbens webbläsare. Radiant visar framfötterna genom att skriva om CMS:et till css3. 37Signals lanserade officiellt Basecamp till smartphones och delade med sig av statistik. Google anklagar Microsoft för att kopiera sökresultat till Bing. Zeldman sammanfattar 2010 och gör en lika glad som alltid.

Till referens-biblioteket sparade jag litet av varje. Jag kommer så småningom göra ett eget Postersous-tema hit. SEO togs upp av SitePoint via en artikel om Code ratio, och Google reder ut varför alla sajter numera har #! på sina ajax-sajter. Litet om CSS Media queries, http(s), prestandabooster med table-layout. En artikel om SASS/Less kontra W3C-drafts på CSS-variabler (och annat). Coding Horror ger oss den nakna sanningen om FireSheep som bör få alla webapp-utvecklare att tänka efter en stund.

Vecka 5 kantades av fortsatt research i clarity som jag just nu vill utföra i Django. Förra veckan läste jag på om App Engine och bidrog till ett OSS-projekt genom att testa och skriva buggrapport.

På tal om att bidra, på TV4:s utvecklingsblogg händer saker.

Jag fick tillbaka min PowerBook 12" och insåg att gammal faktiskt är äldst: Mac OS X Tiger är gammalt. För Tiger finns det dock hjälp att få.

Jag funderade också på det här med hårdvara och produktivitet. Jag ser inte mig själv som en prylgeek som vill ha det senaste, men jag ser verkligen ingen poäng med att nöja sig med lagom om bäst gör en avsevärd skillnad i vad jag presterar. I mitt fall är det skärmyta som begränsar mig i det dagliga arbetet, och jag blev därför nyfiken på förutsättningarna för att göra något åt det.

På tal om produktivitet fick jag se två verktyg med potential: en snygg texteditor för Windows och en safari-plugin som agerar kryckor åt dålig självdisciplin.

Vecka 5 var också ytterligare en vecka där jag via oerhört duktigt folk kom över bra kod att bygga något tufft med. Det kantades främst av offline-innehåll och bra css-referenser, men även tämligen imponerande saker byggda i canvas.

Det dök också upp några artiklar av typen hur väl påläst är DU om XYZ? Glädjande nog verkar jag faktiskt fortfarande ha rätt bra koll vad gäller grundläggande PHP och CSS.

Som alltid hittade jag några riktigt imponerande projekt på GitHub som är värda att ta en titt på för användning i framtida projekt. Såväl verktyg för att utveckla prototyp-drivet som lösningar för att skapa html-wireframes.

På tal om wireframes och att arbeta prototyp-drivet så är jag ett stort fan av det tänket, men får sällan arbeta som jag önskar. Självklart bokmärker jag därför artiklar som kan ge mig argument vid projektuppstarter.

Några ögonöppnare publicerades också. Att jQuery (alltså Sizzle) läser från höger till vänster var något jag länge känt på mig. Det var skönt att få det bekräftat. Med detta sagt: allt som läses om effektiva CSS selektorer är också applicerbart vid utveckling med jQuery. Vidare fick jag svaret på en stilla undran över css transitions, dessutom ett bra svar.

Bookmarkets är ett bra sätt att skapa funktionalitet för alla. Jag blir därför lika glad varje gång jag snubblar över bra utvecklade sådana.

Kollegor, externa som interna slogs med html-nyhetsbrev även denna vecka och frågade mig om tips. Jag skickade med de vanliga sajterna och passade på att påminna dem om att jag inte på något sätt uppmuntrar html i e-post.

Sist av allt, litet blandade länkar jag hittade förra veckan. Hur att skria sitt eget ramverk i JavaScript, och litet om ledarskap (som är viktigt, verkligen!). Taptaptap berättar en skrämmande historia. Gammalt gratistips från Zeldman som är grymt viktigt.