Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Anteckningar från DevSum 2012, dag 1

Min första webbutvecklarkonferens visade sig Nordens största .NET-konferens. Litet lustigt då jag knappast kan kvalificera mig som .NET-utvecklare, men efter första dagens föreläsningar kan man lugnt säga att det också fanns mycket matnyttigt för mer generella utvecklare som undertecknad.

Nalen var såväl centralt som passande ur lokalsynpunkt, placerat på David Bagares gata med tre stora och fina salar med lagom bekväma stolar. Öppningen var 60 minuter om Quantum mechanics Av Martin Laforest från Waterloo, Kanada. Han berättade som den fysiker han är om framtidens dator, som kör med kvant-bits istället för binära bits. Matteformler och fysisk teori var inte vad jag väntade mig direkt efter frukost, men det var oerhört intressant att lyssna på, inte minst på grund av den kanadensiska engelska dialekten.

Innan lunch bevittnades ytterligare två föreläsningar.

Den första handlade om RavenDB, en dokumentdatabas uvecklad i .NET. Föreläsningen behandlade mer om dokumentdatabasers styrkor mot en relationsdatabas snarare än vad som gjorde RavenDB unik som databas. Bland annat har RavenDB stöd för förslag vid felstavningar (som vi är vana vid när vi använder Google) och dolde enorm styrka i indexes och vad som rubricerades som live analysis och sharding.

Den andra presenterade Fiddler, ett välkänt och respekterat multiverktyg för att analysera och underlätta utveckling över FTP, HTTP och HTTPS. Tempot var högt men föreläsaren var turligt nog välartikulerad. För mig fanns några användningsområden jag inte visste om, men även några aha-upplevelser då en del av Fiddlers godis faktiskt byggs vidare till Web Inspector och Firebug.

Lunchen bestod av en god Wrap och spenderades ute i solen, ett soligt Stockholm i kategorin "kortärmsväder".

Efter lunch kom den första av två föreläsningar på svenska och den handlade om det svenskutvecklade Elastic Search, en pragmatisk och genial sökmotor som förenklat indexerar valfri databas och tillhandahåller ett lättanvänt JSON-API. Det indexerade innehållet kunde bland mycket annat filtreras på GEO-koordinater och rentav användas som en ren dokumentdatabas. Mycket imponerande och inspirerande föreläsning!

Dagens skräll var däremot Links, Forms and unicorns som var precis så vrickad som sitt namn. Vad vi fick se var en finurlig presentation av best practices för utveckling av egna RESTful APIer i en föreläsning utanför ramarna. Jag log, skrattade och uppskattade mäkta att få något lättsmält och udda efter dagens tidigare insupande av information.

Efter den obligatoriska fikan på eftermiddag väntade tre avslutande föreläsningar.

Den första handlade om reguljära uttryck. Just det, en hel timme om regex. Inte så djupt, men en bra recap över delar man inte använder varje dag, som t ex lookAheads och lookBehinds som jag använder på tok för sällan själv. Föreläsaren använde dessutom Ubuntu med Mono, vilket i mina ögon är stilpoäng.

Den andra handlade om Backbone.js och var den föreläsning med överlägset mest kod. Tillsammans med SignalR visades en sajt för realtids-auktioner upp, stylad i Twitter Bootstrap som en single-page webapp. Jag gillade vad jag såg, om än det sved litet att jQuery, Underscore.js och Mustache.js tillsammans med Backbone.js blir en hel del att ladda ner och parsa, då särskilt för telefoner på Edge eller 3G.

Sist av allt var en obligatorisk föreläsning om Följsam design som var tämligen grund för någon som redan kan ämnet, men som ändå presenterade grundkonceptet mycket bra och med rätt angreppssätt. Titeln på föreläsningen innehöll även Mobile first vilket var litet olyckligt då det är ett ämne för en timme ensamt. Följsam design presenterades dock korrekt och proffsigt.