Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Anteckningar från DevSum 2012, dag 2-3

Andra dagen med föreläsningar på DevSum inleddes med en förmiddag som visade sig bli höjdpunkten på konferensen.

The happy grains of sand hölls av @aral vara visitkort säger experience designer. Denna timme är omöjlig att sammanfatta med den förmåga jag har för det skriva ordet, men den berörde mig djupt och fick mig att känna stor stolthet över mitt yrke. Jag skrattade och blev rörd. Jag tar med mig två saker från hans föreläsning.\

  • Även jag, som är utvecklare, ska se mig själv som designer. Bra design går långt bortom pixlar i Photoshop och flödesdiagram och mockups i illustrator. Även utvecklare ska bry sig och känna sig delaktiga (be bothered).\
  • Varken jag eller någon annan ska nöja oss med dålig design. Vi ska inte vara förlåtande och förstående. Vi ska vara naiva snarare än smarta; manual eller instruktioner ska inte vara nödvändiga för att förstå hur något ska användas.

Föreläsningen innehöll vardagliga saker som t ex tvättmaskiner, toalettstolar och bevakade övergångsställen. Även den gräsliga gula lådan där vi köper biljetter till Arlanda Express fick ett omnämnande.

Efter en fantastisk start på dagen följde två föreläsningar om JavaScript.

Modern JavaScript var en väl genomförd dragning som visade closures, module pattern och object prototypes, paketerat som qunit-tester. Inget märkvärdigt för den inbitne JavaScript-hackaren, men jag såg att många runt mig flitigt fotograferade projektionen och nickade gillande och fascinerande. Ett mycket bra val som gav många mycket, sålunda.

Sista föreläsningen innan lunch visade Node.js, ett verktyg jag övervakat mycket länge men inte riktigt funnit argument för att testa. På en timme byggdes en smidig och följsam single-page webapp som hade realtids-uppdatering med WebSockets och som var cachad lokalt med ett AppCache-manifest för att ladda snabbt på långsamma uppkopplingar. På det stora hela ser Node.js faktiskt riktig lovande ut, då i synnerlighet i jämförelse med att jobba i te x Sinatra eller Flask.\

Lunchen skedde på Oleary's.

Eftermiddagen var förvånansvärt fattig på förträffliga föreläsningar (sett ur mitt perspektiv, givetvis) men där fanns några guldkorn.\

.NET MVC4 visades upp och dess nyheter presenterades, bland annat automatisk minifiering och sammanslagning av filer och bättre stöd för att snabbt skriva REST-APIer. Helt rätt i tiden, inte så mycket mer.

Azure Service Bus visade att Azure står sig mot Amazons molntjänster, återigen inget man inte bör förvänta sig.

Continous delivery visade hur man kan använda Hudson för att automatisera installation och uppgradering av maskiner remote, med Power shell och annat. Snyggt!

Toyota Kata var ett alternativ till retrospektiv som skulle kunna vara attraktivt för några arbetslag.\

Dag 3, den sista dagen av DevSum 2012, ägnades åt en HTML5 workshop. Det var den workshop jag kände mig mest lockad av, och deltagarna hade litet olika förkunskaper.

Ett gäng kom t ex från Uppsala och hade ett gemensamt intranät som tuffade på med SilverLight. Då Microsoft skickar ut signaler att HTML5 favoriseras över SilverLight ville de få veta vad som kommer härnäst. Några andra var i grund och botten inte webbutvecklare men ville se vad som stod för dörren då HTML5 gastas om och inte år att undvika.

Då jag är webbutvecklare i huvudsak och dessutom mer frontend-orienterad hade jag sålunda litet försprång, men då jag inte är så van vid Visual Studio och .NET jämnade det ut sig på ett bra sätt. Workshopen lät oss bygga en så kallad "single page webapp" där data lagrades i localStorage och all kommunikation skedde via WebSockets, vilket skapade en trevlig känsla av realtid. Jag använde min favorit Twitter Bootstrap för att snygga till litet. Då handledaren märkte att jag inte var en duvunge använde han mig för ökad pedagogik för de övriga deltagarnas inlärning vilket jag inte hade några som helst problem med.

Workshopen avslutades med att visa webbläsar-APIer som för den stora massans skull hamnar under HTML5-flagg trots att dessa egentligen är helt separata specifikationer: window.Online, Geo-location, kamera-access, ljud-access et cetera.

En bra workshop med mycket kod som jag gillade skarpt, kort och gott.

Sist av allt, två roliga saker som ytterligare stryker under att utvecklingskonferenser är något utöver det vanliga som jag behöver uppleva fler gånger:\

  • Jag blev bara en aning star-strucked när Scott Allen (@odeToCode) fotograferade mig och lade upp (den något suddiga) bilden på Twitter, då han gillade min nördiga T-shirt.\
  • Fler än en av alla meddeltagare noterade och kommenterade min flitigt använda Hipster PDA i en tid när papper antas vara ute.\

Med detta skrivet avslutar jag med ett kollektivt tack för fyra dagar utöver det vanliga. Konferenskulturen kan nog passa mig också, trots allt.