Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Dags att omvärdera semantisk HTML?

Jag har börjat ifrågasätta idén med semantisk HTML. Inte själva markupen utan grejen med semantiska CSS-klasser.

via f.fleecelabs.se

Jag kan säga detsamma sedan ungefär 2 år tillbaka. Semantisk uppmärkning som i validerande och microformats-berikad kod ligger mig fortfarande varmt om hjärtat, men attributet class har jag sedan länge slutat fästa vikt vid (med undantag för microformaten).

Nicole Sullivan för ett liknande resonemang i Our best practices are killing us] där hon säger detsamma som Peter: semantiken vi praktiserat i rätt många ur nu är en produkt av en tid då vi inte visste bättre. Det gör vi däremot idag.

Med HTML5, Microformat och WAI-ARIA-roller blir vår uppmärkning semantisk och välformulerad. HTML-dokumentet försäkrar att såväl sökmotorer och skärmläsare som vanliga användare tar del av innehållet. Med class="" hookar vi sedan på CSS.

CSS-koden bör, enligt min högst personliga åsikt, ha sin egen struktur. CSS-koden är helt fri från HTML-dokumentets kontext: att applicera en klass ska innebära ett konsekvent och statiskt resultat, oavsett vilket HTML-element som får det och var detta HTML-element finns i dokumentet.

Jag håller med Peter om att CSS-dokumentets struktur bör vara centrerad kring det visuella uttrycket. Finns det en skiss, mockup eller grafisk manual bör sidans CSS återspegla detta.

Jag skriver inte mer nu, men detta är också något som även jag tänker på.