Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

jQuery 2 kommer inte att stödja IE 6-8 out-of-the-box

jQuery 2.0 (early 2013, not long after 1.9): This version will support the same APIs as jQuery 1.9 does, but removes support for IE 6/7/8 oddities such as borked event model, IE7 "attroperties", HTML5 shims, etc.

via blog.jquery.com

jQuery slänger alltså ut det starkaste argumentet för att motivera jQuery i projekt. Det är helt rätt i tiden att göra detta. Det är modigt, nästan på gränsen till dumdristigt.

IE9 och uppåt har stöd för såväl document.querySelectorAll(), css-transitions, css-transforms som document.addEventListener(), tillsammans med alla andra webbläsare. Det är en modern och trevlig webbläsare som inte längre behöver skämmas.

I den verkligheten, där mobilens krav på lätta sajter för surf utanför stan är hårt dragna, ser jag verkligen ingen vinst med att inkludera jQuery då det inte längre löser "allt".

Syntaxen är trevlig, det köper jag. Men det är ren lyx för mig som utvecklare. Utan hantering av IE6-8 out-of-the-box kommer jQuery inte ge någon kundnytta och affärsnytta för klienter och klienters kunder.

Och för mig, som inte har det minsta bekymmer med att skriva vanilla JavaScript och använda The Good Parts (prototyp-arv, modules, functional scopes) med stöd av JSHint eller JSLint, är det redan svårt nog att motivera jQuery.

Jag är orolig för att jQuery skyndar på sin egen användarminskning genom den här förändringen. Det är ett korrekt och tidsenligt beslut, men till vilket pris?