Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Vad vill jag lära mig härnäst?

Med inspiration från What Do You Want to Learn Next in This Crazy Industry? kommer här en braindump på sånt som jag "ligger efter med" och "borde" göra något åt i mitt dagliga arbete som webbutvecklare.

Ruby on Rails

Jag gillar ruby och har lagt ner stor möda på att bli bekväm med dess ekosystem: rubygems, RVM och ruby-docs. Jag har gjort läxan genom att läsa flera böcker och bloggposter, och har skrivit ett gäng webappar med Sinatra och Jekyll. Jag kan med trygghet säga att jag är kompetent och bekväm i språket.

Rails har däremot aldrig fastnat riktigt. Jag väntar fortfarande påden där känslan när poletten trillar ner och allt är självklart. Jag får väl anta att det kommer i takt med att jag gör något större projekt där allt som rails består av kommer till sin spets.

Django

Jag och python är just nu som ett nyförälskat par. Jag är mer kompatibel med python än med ruby, och har byggt ett par användbara saker i Flask. Virtualenv och pip är fullgoda verktyg som känns logiska och korrekta.

Django, the big thing för webutvecklare som skriver Python, har jag dock knappt kikat på. Tanken är att jag ska utforska Django i och med att jag bygger nästa version av den här sajten, men det är slow progress eftersom jag inte har någon tidspress på mig.

PHP 5.3 och 5.4

PHP, detta välsignade fulhack, flyter starkt i mitt blod fortfarande trots att jag inte gjort några större grejor sedan 2010. Under den tiden har dock SPL och massa nyheter tillkommit i språket, som t ex ny syntax för arraws och möjligheten att köra en bundlad WSGI istället för apache. Jag känner här att jag har dålig koll.

Nyheter i JS-API ("HTML5")

Det som är mest intressant i det överhajpade begreppet "HTML5" är alla nya funktioner i JavaScript. Filuppladdning med Dra-och-släpp, WebGL, lagring med webStorage/localStorage, Webworkers ... det finns verkligen hur mycket som helst för en webbutvecklare att använda för att göra bättre sajter. Det går att göra på ett experimentiellt stadie idag, men om ett par år kommer det inte finns någon broms överhuvudtaget.

Detta är såklart en klump i magen.

Prototypdriven utveckling

Jag har kommit till den insikt att det är bra med färdiga lösningar som Twitter Bootstrap, Skeleton eller Foundation när ett utvecklingsprojekt tar fart och en design inte finns att utgåfrån. Detta är dock inte prototyp-driven tuveckling i sin renaste form; jag önskar utforska det här ämnet djupare och upplever bristen på sådan erfarenhet som ett handikapp.

LESS

Jag är sedan ett par år tillbaka en flitig användare av SCSS då jag anser det vara en nödvändighet för att hantera dagens situation med vendor-prefix.

LESS har jag dock liten koll på och det är en snackis i många designbloggar. LESS ska tydligen vara mer vänligt mot "designers", och genom att inte veta vad som åsyftas där känner jag mig litet efter.

Backbone.js och Spine.js

Jag är en stark förespråkare för JavaScript-fallbacks och har därför inte kommit till ett läge där jag behöver bry mig om att titta på Backbone.js och Spine.js, två "ramverk" för att skriva hela webappar i enbart JavaScript. Särskilt Nodejs-frälsta tycks tala sig varma om dessa. Varför? Det vet jag ej.

Slutrantat

det är vad jag har på mitt samvete. Kan nog bli en bra lista inför 2012 och rentav 2013.