Anders, september 2018.

Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Atomic design - äntligen litet klarhet kring god CSS-struktur

Känns någon av följande frågor bekanta, fortsätt läsa:

När den här versionen av bloggen lades upp hade jag ett dragplåster med titeln Hur jag slutade kämpa emot och började skriva bättre CSS, där jag utvecklade varför jag börjat tänka på CSS på ett annat sätt.

Detta andra sätt har flera försökt sätta ord på, särskilt när det gäller vad god CSS består av. Allt ifrån det mer visuella LEGO-bitar till mer akademiska moduler.

Brad Frost har nyligen lagt fram ännu ett koncept för att förklara och han kallar det Atomic Design. I hans koncept fungerar det såhär:

 1. Atomerna är våra normaliserade HTML-element och grundläggande grafiska komponenter, exempel: knappar, inmatningsfält, länkar och formuläretiketter.
 2. Molekyler består av en eller flera atomer, exempel: Ett inmatningsfält, en formuläretikett och en knapp (ett typiskt snabbsök).
 3. Organismer består av en eller flera molekyler som tillsammans bildar en särskild del av en helhet, exempel: snabbsök, navigering, logotyp (ett funktionellt sidhuvud).
 4. Mallar består av organismer som arrangerats till någon sorts helhet, något som har en början och ett slut, exempel: en startsida, en kontaktsida.
 5. Sidor är mallar där riktigt innehåll har fyllts på och därmed blivit affärskritiskt.

Atomic Design i SMACSS

Atomic Design i OOCSS

Kodexempel

/*
Nyhetslista, bestående av en rubrik följt av en eller flera rubriker
(länkar). 

.newslist-culture - Andra färger för att passa kulturavdelningen

Styleguide 1.1 Nyhetslistor 
*/

.newslist-wrapper {}  // organism
.newslist {}      // molekyl
.newslist-culture {}  // annan molekyl
.newslist-item {}    // atom
.newslist-heading {}  // atom

Jag tycker att det känns logiskt och förnuftigt. Det beskriver dessutom processen jag själv använder för att konstrurera färdiga sidor bottom-up genom att starta med enskilda komponenter (atomer) som sedan kombineras och balanseras till större komponentsammansättningar (först molekyler, därefter atomer) för att till sist bli en komplett sida.