Anders, september 2018.

Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Framsteg i Dota 2 juli-september 2014

Detta är en summering av mitt spelande i Dota 2 från juli till september 2014. Siffror och statistik baserar jag på min profil på Dotabuff.

Fördelat över 51 hjältar spelade jag 162 matcher i pubs när jag inte övade mot bottar eller såg repriser/turneringar. Min win rate stannade på 49% (79 vinster, 83 förluster).

Mina mest spelade den 30 september 2014:

Omniknight2264%
Earthshaker1233%
Bristleback1258%
Witch Doctor1164%
Necrophos875%
Ogre Magi683%
Timbersaw560%
Magnus540%
Venomancer425%
Shadow Demon450%
Outworld Devourer450%
Axe475%
Kunkka475%

Tre matcher: Death Prophet, Dragon Knight, Sand King, Shadow Shaman, Skywrath Mage och Undying.

Två matcher: Två matcher: Abaddon, Ancient Apparition, Bloodseeker, Enigma, Legion Commander, Lifestealer, Lycan, Night Stalker, Templar Assassin, Wraith King och Zeus.

En match: Alchemist, Beastmaster, Bounty Hunter, Chaos Knight, Clockwerk, Doom, Drow Ranger, Faceless Void, Juggernaut, Lion, Lone Druid, Luna, Mirana, Phantom Assassin, Phoenix, Riki, Slardar, Tidehunter, Troll Warlord, Vengeful Spirit och Viper.

De nya hjältarna

I slutet av förra kvartalet lade jag till målet att försöka spela minst två hjältar ur den lilla pool av ännu ej spelade jag besitter.

Hjältar Jag hade framgång med var Outworld Devourer och Timbersaw. Jag hade mindre tur med Lone Druid, Phoenix, Riki och Troll Warlord.

Ospelade hjältar efter Q3 är dessa:

Utöver dessa nya gjorde jag även ett ryck med Necrophos, som i mitt tycke är en mycket trevlig tank som omväxling för Bristleback, som nu slutligen är i topp 3 in-game för mig. Även Kunkka spelades en del då hans cleave är suverän.

Jag spelar alltid support if in doubt, och det syns med mina stats på Ogre Magi, Omniknight, Earth Shaker, Venomancer och Witch Doctor.

The International 4

När The Alliance inte ens tog sig till slutspelet, och Na´Vi åkte ut tidigt för första gången, svalnade mitt intresse för The International (Ti4). Jag höll mycket tidigt på EG för deras giriga drafts, men fick se dem slagna för två kinesiska drömlag.

Cloud 9 och Empire, två lag jag trodde skulle ta sig till final, var även dem tidigt utslagna.

Finalen var en tråkig historia vars klimax inte ens kom halvvägs till känslan vid finalen för Ti3.

The Techies Update och All-hero challenge

Techies anlände till Dota 2 efter ett smygframträdande på Ti4 och kom att infektera varenda AP-match för flera veckor. Jag tog för vana att köpa Sentries och Gem of True Sight för allt mitt guld när jag agerade support och passade mig noga för att gå runt i skogen för mycket.

Det lanserades även en All-hero challenge som går ut på att spela alla hjältar i hela spelet, enligt en given ordning. Jag har dock dåliga förutsättningar för att spela detta - mina två första hjältar är dessutom Enigma och Dragon Night, två hjältar jag har pinsamma 25% win rate med.

Mer om detta nedan.

September månad var katastrofal!

Kanske var det alla Techies eller Hero challenge som spökade. Oavsett orsaken kom september att bli en historisk månad för mig, som landade på förnedrande 36% win rate.

Mitt snitt i slutet av augusti var riktigt bra, där jag var ett fåtal matcher bort från mitt så länge åtråvärda 50% win rate. September gjorde slarvsylta av detta och passerade mig ner under 49% igen, samt gav mig ett kvartal med fler förluster än vinster.

Bara för att illustrera precis hur illa september månad var i jämförelse:

MånadWin rateVinster / FörlusterSkillnad
Juli51%41 / 39+2
Augusti62%22 / 15+7
September35%16 / 29-13

Min analys är att detta beror på att jag spelat allt mindre och mindre kontinuerligt. Jag spelar inte mycket Dota 2 längre, men när jag väl gör det blir det många matcher i stöten. Mitt mönster har varit 4-5 matcher i sett stöp, följt av 7-8 dagars paus, följt av ytterligare 4-5 matcher. Detta tror jag är negativt för mitt eget spel, då jag inte alls "står på tå" på samma sätt utan blir litet rostig.

Till saken hör också att jag inte är särskilt duktig på Dota 2, och har aldrig varit: jag är en rätt halvdan spelare och får i regel pisk av mer begåvade motståndare. I takt med att min BP går upp och min MMR växer blir det bara svårare. Det finns därför verkligen inte utrymme för att underleverera enligt mina egna mått mätt.

Jag spelade med många hjältar också, vilket såklart påverkar.

6.82 - Rekindling Soul

I slutet av september släpptes 6.82, eller rekindling soul update. Jag spelade bara ett fåtal matcher och såg 2 videos där casters tyckte till. Personligen kunde jag snabbt konstatera att Cancern är änne värre i o m att han blir farlig 20 minuter tidigare. Void och Kunkka kommer att behövas mot den här hjälten nu.

Förmodligen kommer jag att ha mer åsikter vid nästa rapport.

Inför Q4

Tre saker jag vill uppnå med Q4:

Tre saker jag ska undvika under Q4:

Hjältar jag ska spela mycket:

Hjältar jag ska undvika: