Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Värt att uppmärksamma - december 2014

Arbetsmiljö

 • Don’t Push Through the Pain
  Sitter du bra när du skriver ditt livs bästa kod? Tar du raster för att sträcka på ryggen och mjuka upp axlarna när din app tar världen med storm? Jag är själv dålig på det och tackar för den här artikeln som en påminnelse.

Design

CSS

Designa Wordpress

 • Back to Basics With WordPress CSS: Understanding the Native Classes
  En lathund eller cheat sheet för att designa ett Wordpress-tema från skratch eller utifårn befintligt tema. Wordpress har en rätt bestämd uppfattning hur CSS-klasserna ser ut och den här länken är bra att snegla på för ökad förståelse.
 • SMACSS-Press
  Hur man ändrar de inbyggda klassnamnen i Wordpress. Ska såklart inte uppmuntras allt för mycket men en artikel med allt på ett ställe är såklart ett bra redskap.

Trender

 • On the accessibility of web components. Again.
  Det pågår riktigt bra diskussioner om Web components just nu som kommer leda till bra saker. Tillgängligheten och användbarheten är en issue som brukar få coola kids att stöna trött men faktum är att Web components krånglar till saker mer än nödvändigt ibland genom att laga saker som inte är trasiga. Detta behöver diskuteras.

SVG, Canvas, sånt

JavaScript

 • JavaScript Promises
  Promises, ett sätt att skriva bättre enkeltrådad kod, finns nu native i JavaScript: det behövs inte längre bibliotek. Jag har ännu inte haft behovet av att tillämpa promises men dess styrka i jämförelse med (egensnickrade) custom events och massor av .addEventListener() går inte att förneka. Definitivt något att se fram emot - vi väntar bara på stöd i Safari (inkluderat iOS) och IE. Fram tills dess blir detta min första labb 2015.
 • JavaScript Modules the ES6 Way
  DAMN! 2016 kan man alltså med litet tur få använda import { double, square } from 'mymodule'; för att skriva modulär JavaScript. Jag är förväntansfull.
 • Introduction to Service Worker
  Periodisk bakgrundssynkning, kanske rentav "riktiga" push-notiser? Service Workers skulle kunna lägga grunden för det genom att låta webbutvecklare exekvera JavaScript "utanför" webbläsarfönstret. Här finns potential. Litet tidigt än dock. Exempel med Service Workers: The offline cookbook.
 • Research: Performance Impact of Popular JavaScript MVC Frameworks
  Om svarstider och snabb sidladdning är superprio är det ej rekommenderat att köra något MVC-ramverk. Ingen överraskning där. Finns andra bra anledningar också, t ex förvaltningsbarhet.
 • Recreating the Firewatch Parallax Effect
  Alltid skönt med artiklar som går all-in för att nedmontera komplexa saker. Lärde mig massor.

Mikroramverk

Produktivitet

 • Developing Robust Deployment Procedures
  Hygienfaktorer som ditt arbetsflöde bör uppfylla om du är designer eller programmerare.
 • What Is Vagrant and Why Should I Care?
  Rekommenderad läsning till skeptiker likt mig! Jag avfärdade Vagrant i över ett år innan jag övervägde det: det som fick mig att till slut prova var att jag ville ha en LAMP-stack med frysta versioner av PHP och Apache och inte var på humör eller hade tiden för att installera en virtuell maskin. Jag fick vad jag behövde på mindre än 2 minuter med Vagrant och är därmed övertygad.
 • Dealing with Emergencies in Git
  Riktigt bra tips för git-användare! git stash och git cherry-pick använder jag själv en hel del då de är mycket produktivitetshöjande.

Tjänster

 • Generate Notifications From Your Web App With the Pushover API
  Hur man skickar notiser till Android och iOS från din sajts backend med en molntjänst. Verkar inte allt för komplicerat eller ens särskilt dyrt.
 • VATMOSS
  Fan, helvete, fan ... Starta SaaS inom EU låter inte alls kul efter det här. Lider med alla enmans-SaaS.
 • Input Type Sandbox
  Verktyg för att testa inmatningsflt i HTML 5, och hur de beter sig när man inte fyller i korrekta värden.

Appar

 • Transmit iOS 1.1.1 [Updated]
  Bra funktionalitet som appens användare vill ha och som Apple utåt sett vill uppmuntra - likväl nekades appen i App Store.
 • How Overcast asks for reviews
  Bokmärkt för framtida implementationer där jag vill begära betyg. Ingenting kan få mig att så radikalt ändra uppfattning om en app som när den på ett störande sätt ber mig sätta ett betyg.

Prototyp-driven utveckling

 • Stuck again
  Bibehåll fortsatt förtroende genom att hela tiden försöka trycka ut ny funktionalitet och förbättra existerande funktionalitet, då det inte går att förlita sig på gamla meriter, en endagsberömmelse eller en stund i rampljuset.
 • The PRD is Dead, Long Live the Prototype!
  Argument för prototyp-driven utveckling framför att författa en mustig kravspec.

Säkerhet

 • The dark side of Apple’s two-factor authentication
  Gäller inte enbart Apple: om du använder tvåstegsverifiering i tjänster, tappa inte bort återställningsnycklar eller liknande - du kommer att bli utelåst. Det är ingen annans fel än ditt eget. Jag har blivit utelåst från ett av mina Heroku-konton av samma anledning.

En sista bonus: En viktig milstolpe för MittMedia, en ärlig artikel om MittMedia som nu pensionerat ett stort system som jag var med och byggde 2007-2009. Jag önskar dem lycka till och de har orken att fortsätta vara i framkant. Det här är en av de mest intressant mediakoncernerna att hålla koll på framöver, särskilt ur ett tekniskt perspektiv.

Gratis