Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Vad lärde jag mig hösten 2015?

Jag ville lära mig massa nytt förra hösten. Förutom React gällde det såväl verktyg som nya programmeringsspråk.

Mer, mer! React och RabbitMQ

Jag behöver mer tid i React. Jag gillar ramverket och kommer att skriva mer i det, något lagom avancerat. Jag fick massor med tid i Socket.io under ett projekt i höstas där jag implementerade PubSubHubbub för kunds räkning. Jag ser framför mig en oerhört kraftfull kombination av dessa två.

Det är även här jag ser att RabbitMQ kommer att kunna användas, då en riktig meddelande-kö är mindre exponerat och mer ändamålsenligt än web hooks för att få en applikation att prata med en annan.

Vägs ände: Vala, C, Redis

Vala bestämde jag mig ganska tidigt för att slopa. Istället skrev jag några grundläggande program med PyGObjects. Jag gillar verkligen att kunna prata direkt med GObjects med python. Detta spår kommer jag att fortsätta på denna vår.

Jag kodade inget mer C efter att ha slutfört Learn C the Hard Way. Jag gillar C men kommer inte att investera något mer i språket förrän jag har ett konkret användningsfall för det.

Jag implementerade Redis som ett cache-lager för kunds räkning vid ett tillfälle under hösten. Ett annat tillfälle användes Redis för att spara sessionsdata till ett backend i Node.js. Vid ytterligare ett annat tillfälle testade jag att använda Redis som databas, men ersatte snabbt den lösningen med MongoDB istället.

Jag känner här att jag fått en bra grund och beslutsstöd för att använda Redis och är mer bekväm med verktyget nu.

Restpunkter: Memcached

Memcached har jag fortfarande inte tillämpat. Detta ska jag göra något åt i vår. Jag har fortfarande ett par bra kandidater för att boosta svarstider genom att använda Memcached.

Bubblare för våren 2015

  • Vue.js behöver jag ta ställning till, även Ractive. Det är dock inte möjligt förrän jag kodat ordentligt i React.
  • django-oauth2-toolkit och flask-oauthlib behöver jag skriva något med. Helst något med både en klient och en provider.
  • HTTP APIer rent allmänt är något jag vill göra ordentligt i år. django-rest-framework kommer att ges mycket tid för detta.
  • Titanium och andra ramverk som bygger native kommer att kikas på för att bygga appar för Android och iPhone. Jag vill börja bygga appar igen, då jag anser att dessa är russinen i Internetkakan idag. Hybrid-appar måste dö.