Anders, september 2018.

Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Varför och hur jag ska fokusera på att lära mig Elixir 2019

Jag har tidigare skrivit om min nyfikenhet på Elixir. Det är snart 7 år sedan jag satsade på att lära mig ett nytt programmeringsspråk, vilket den gången blev Python. Jag har varit supernöjd med den investeringen, och har tack vare den fått arbeta med mycket spännande uppdrag och hamnat hos en Python-orienterad utvecklingsavdelning på Kundo i Stockholm.

Med över 20 år som webbutvecklare ska jag nu ta mig ann ett helt nytt programmeringsspråk, ett nytt webbramverk och en ny programmerings-paradigm. Det här inlägget är skrivet för att jag vill minnas själv, men också för att inspirera andra.

Motivering till Elixir

Varför vill jag kika på Elixir? Vad är det som Elixir ger mig som Python inte har?

Varför är Phoenix så intressant för mig? Vad kan Phoenix som inte redan Flask och Django erbjuder mig?

Steg 0 - läs böcker om Elixir och Phoenix ✔

Under 2017 och 2018 läste jag ett par böcker om Elixir, för att få litet introduktion till det nya i kontrollerad form.

Efter dessa böcker känner jag att det är dags att sluta studera på avstånd och börja koda på riktigt, då det är det som verkligen krävs för att få litet fart.

Steg 1 - Skriv simpla saker i Elixir ✔

Jag har börjat koda i Elixir och har några projekt från 2018 på Github: En simulator för RISK-slag, och Några lösningar i Advent of Code 2018. Gemensamt för dessa är att jag använt tester rikligt, och försökt skriva saker "som man ska".

Nästa steg - koda enklare webbsaker i Phoenix!

Jag har ett gäng andra idéer på gång som jag inte kommer att nämna här, men jag har en liten todo som jag ska göra under 2019.

Detta kommer förhoppningsvis att bli en inläggs-serie som jag uppdaterar under året.