Först av allt: det är inget fel på Ubuntu. Det är inte heller något på fel på alla de officiella varianter av Ubuntu, som t ex Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu med flera). Allt som sägs och skrivs om Ubuntu i negativ ton är relaterat till Canonical, företaget bakom Ubuntu.
För många, mig inkluderat, är Canonicals dumheter något som gör att jag inte kan rekommendera Ubuntu och dess officiella varianter med gott samvete.
Det finns dock inofficiella varianter av Ubuntu, eller snarare linuxdistributioner som använder Ubuntu LTS som bas för att göra något ambitiöst och unikt.
Detta är en kort genomgång av några av dem som jag följer. De har några saker gemensamt:
- Snaps är borttaget.
- Flatpak finns från start och rekommenderas av operativsystemet.
- De bygger på Ubuntus senaste Long Term Support (LTS)-version.
Linux Mint¶
Vid "ge mig bara ett Linux tack!"-läget, leta inte längre än Linux Mint.
Linux Mint är en veteran som funnits sedan 2006, med ambitionen att ge en nybörjarvänlig Linuxdistribution för Windows-användare som vill prova något annat. Projektet är ideellt och drivs av ett team av volontärer, primärt baserade i Europa.
Sedan 2011 utvecklar Mint-teamet en egen skrivbordsmiljö, Cinnamon, som plockar russinen ur kakan från såväl GNOME som KDE Plasma. Skrivbordet har på grund av sin pragmatism och traditionella skrivbordsparadigm blivit ett populärt alternativ hos andra Linuxdistributioner, exempelvis Fedora, Debian och till och med Ubuntu (som har en officiell variant med Cinnamon).
På grund av ett litet team så är Linux Mint långsam på bollen för flera av de stora teknikskiftena (Xorg till Wayland, PulseAudio till PipeWire mm), men de kommer att ta sig dit i sin takt.
Några höjdpunkter:
- Bestrider inte traditionella skrivbordskoncept, försöker hålla allt så välbekant det bara går.
- Installerar proprietära nVidia-drivrutiner och codecs direkt vid installation.
- Stundtals mer funktionellt än fagert, om utseendet spelar roll.
- Drivs av volontärer, ej av företag.
Pop!_OS (Pop)¶
Om man bortser från det otroligt dåliga namnvalet, så är Pop en relativt ny Linuxdistribution som utvecklas av amerikanska System76. Affärsidén för System76 är att sälja laptops, speldatorer och andra datorer med 100% hårdvarukompabilitet för Linuxdistributioner, och sedan 2017 tillhandahåller de en egen Linuxdistribution att installera på sina datorer från fabrik.
De utvecklar också en egen skrivbordsmiljö från grunden, COSMIC, sedan 2021. Denna är i skrivandets stund i alfa-stadium, och kommer enbart fungera för Pipewire och Wayland - den första skrivbordsmiljön som aldrig funnits på X11.
Några höjdpunkter:
- COSMIC, en helt unik skrivbordsmiljö utan gammalt arv.
- Installerar proprietära grafikkortsdrivrutiner och codecs direkt vid installation. Även för nVidia.
- Ber användaren att sätta upp en recovery-partition direkt vid installation, vilket är ovanligt.
- Fönsterhantering är en hybrid mellan klassisk stack och tiling (som i Sway, Hyprland etc).
Elementary OS¶
Elementary OS nämns ofta som förslag för Macanvändare som frågar efter tips om Linuxdistributioner. Detta är inte så märkligt, för designen och användarinteraktionen drivs av skaparnas egna idealism sedan 2011.
Bakom Elementary OS är amerikanska företaget Elementary, Inc. De har redan från start haft som mål att utveckla ett fritt och öppet operativsystem baserat på Linux med ekonomisk bäring, och har laborerat med mikrotransaktioner och bidragsgivande för att få en hållbar affärsmodell.
Elementary OS har en egen skrivbordsmiljö, Pantheon, och har ett eget grafiskt bibliotek, Granite. De pushar hårt för programmeringsspråket Vala. De pushade tidigt Flatpak och hade också en "app-butik" med möjlighet till betala-vad-du-vill först av alla.
På grund av tappat momentum (centralpersoner som slutat på Elementary Inc, ägarbyten mm) har Elementary OS tappat en del relevans på senare år, där version 7 "Horus" kändes passé och omsprunget av KDE Plasma och GNOME. Hoppet är dock uppe för version 8, som kommer vintern 2024/2025.
Några höjdpunkter:
- Elementary OS 7 är gammalt, invänta version 8.
- Egen unik skrivbordsmiljö, med en egen svit av appar.
- Har en kurerad svit av tredjepartsappar i sin app-butik, med möjlighet att betala app-utvecklaren.
- En av de mest Mac-liknande Linuxdistributionerna, med ett välpolerat och designat UI med god fingertoppskänsla och välskriven HIG.
- Otroligt bra direkt efter installation, framförallt för svepgester på touchpad.
- Har Flathub-repot avstängt, men det går att aktivera.
- Onödigt besvärligt att installera proprietära nVidia-drivrutiner.
Zorin OS¶
Zorin OS är (ännu) ett försök att försöka bygga en kommersiell affärsmodell med en Linuxdistribution som bas. Bakom Linuxdistributionen är irländska Zorin Group.
Zorin OS finns i betald version och i gratisversion. Via gränssnittet går det att med ett knapptryck få användargränssnittet att se ut som Mac OS eller olika generationer av Windows, för att göra det så välbekant som möjligt.
Zorin OS har gått längre än många i strävan att göra en Linuxdistribution som ska vara enkel att komma igång med och att använda, med avsikt att erbjuda något som matchar kraven för skolor och publik sektor.
Några höjdpunkter:
- Använder beprövad teknik under huven, primärt GNOME och XFCE.
- Använder Snaps och Flatpaks.