Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

X vs Wayland är förmodligen inte ditt problem

TL:DR;

  • Användare av etablerade skrivbordsmiljöer (en klar majoritet) behöver inte göra något.
  • Användare som skräddarsytt sitt system med X-baserade fönsterhanterare (en minoritet) behöver kanske byta till ett Wayland-baserat alternativ.
  • Användare av NVidia kommer behöva bråka ett tag till, och kan byta till AMD om de inte orkar vänta på att NVidia får ihop sitt skit.

Det pågår just nu ett halvt forcerat teknikskifte i FOSS-ekosystemet, i den del av teknikstacken som heter Display Server Protocol. Alltså, det som agerar basplatta för att rendera ett grafiskt gränssnitt med bl a fönster, widgets, paneler och muspekare.

Det är en gammal trotjänare som somnat in, och en arvinge som folk varit ovilliga att släppa fram på grund av dålig bakåtkompabilitet.

Detta är inte ditt problem

Som en användare i FOSS-ekosystemet förväntas du ha en åsikt om X vs Wayland. Som nyanländ till FOSS-ekosystemet prackas du på detaljer och ett påstående att du behöver göra aktivt ställningstagande.

Detta är felaktigt. Wayland vs X är en arkitekturell diskussion som i stort sett bara praktiskt berör grafikkortstillverkare, utvecklare till skrivbordsmiljöer och till viss del utvecklare för skrivbordsprogram. Det är på låg och tekniskt avancerad nivå i stacken, som en vanlig användare med gott samvete kan bortse ifrån.

Vad alla användare bör göra, däremot, är att uppdatera sina system och ha tålamod med Nvidia.

Dagsläget, juni 2024

Låt oss snabbt gå igenom hur det ser ut.

AMD är redan där, Nvidia är snart där

AMD valde att gå all-in på FOSS, och är sedan sent 2010-tal 100% kompatibel med sina delar av Wayland-protokollet. Ägare av AMD-kort behöver inte göra något alls. Det har inte alltid varit så, vilket gör att jag uppskattar AMDs beslut desto mer.

Nvidia valde att gå all-in på FOSS 2022, och kommer troligtvis vara där AMD är idag om ca 1-2 år för early adopters, och 3-5 år för användare som föredrar stabila long term releases.

NVidia har dock alltid funnits för FOSS-ekosystemet, och de framställs enbart i dålig dager för att AMD bestämde sig för att sätta en ny referensribba. Med litet bök går det alldeles utmärkt att spela och jobba med en dator som har Nividia, precis som det alltid har gjort.

Alla större skrivbordsmiljöer är redan på Wayland

Är du en vanlig skrivbordsanvändare på Linux är du förmodligen på Wayland, nu eller om ett par år, uan att aktivt behöva ändra något.

  • Viktigast av allt: Det är fullt rimligt att förvänta sig att ens fördragna linuxdistribution ska bestämma om maskinen bör köra X eller Wayland.
  • KDE Plasma (version 6) och GNOME (version 40+) använder redan Wayland som standard. Användare behöver aktivt installera X och konfigurera det själva om de har behov, t ex om de spelar med NVidia-grafikkort.
  • Fedora, Ubuntu och OpenSUSE sätter upp Wayland som default vid installation av ovanstående skäl.

De mindre skrivbordsmiljöerna är på väg till Wayland

Den röda tråden bland de andra skrivbordsmiljöerna med mindre resurser är också tydlig.

  • Linux Mint arbetar aktivt på att migrera sin skrivbordsmiljö Cinnamon till Wayland, med experimentuellt stöd sedan 21.3. Cinnamon 6 har alfastöd för Wayland.
  • ElementaryOS 8, med sin skrivbordsmiljö Pantheon, kommer vara Wayland-first, med X som kompabilitetsalternativ.
  • POP!_OS arbetar på sin egen skrivbordsmiljö COSMIC, som kommer vara Wayland out-of-the-box vid version 1.0.
  • XFCE 4.20 kommer vara på Wayland, med X som kompabilitetsalternativ.
  • Budgie 11 kommer vara Wayland-first, men möjlighet att falla tillbaka till X.
  • MATE 1.26 hade initiellt Waylandstöd, och 1.28 hade portat alla appar till Wayland.

Om några år kommer därför nya installationer av linuxdistros förmodligen aldrig ens installera X.

X-baserade fönsterhanterare med kompisar börjar få fullvärdiga Wayland-baserade alternativ

För avancerade "ricers", som skräddarsyr sina system med fönsterhanterare och modulära lösningar, börjar Wayland också bli moget.

  • WLRoots agerar bibliotek för att snabba upp utveckling.
  • Enlightenment har experimentiellt stöd för Wayland.
  • i3 kan ersättas med Sway.
  • Openbox kan ersättas med labwc.
  • Hyprland är en ascool bubblare som bara finns till Wayland.
  • Polybar kan ersättas med Waybar.
  • Rofi kan ersättas med Wofi.

För en mer utförlig lista, se t ex Are we Wayland yet?.

Har du AMD och skrivbordsmiljö, sluta bry dig

Wayland är någon annans problem. Genom att uppdatera eller ominstallera ditt system kommer du inte ens märka av övergången, varesig i dåtid eller framtid.

Har du NVidia, visa tålamod

NVidia har hört våra rop, och de försöker få ihop sitt skit. Betatestare av 555-drivrutinerna har lämnat otroligt positiva besked. Om 3-5 år kommer ingen minnas problemen med Nvidia. Samma sak skedde för AMD när de tog sin satsning i mål.

Vill du spela nu, se att byta till ett AMD-grafikkort eller planera att ha ett sådant när du uppdaterar din spelmaskin nästa gång.

För egen del har jag ett RTX 3070 på min spelmaskin, och jag kommer att sitta kvar på X under tiden Nvidia fixar sitt skit.

Är du ricer, så är du förmodligen redan motiverad att byta

Du vet att Nvidia är skit, och att Wayland verkar vara skit också. Du vet dock också att X är abandonware, och att AMD finns som alternativ. Då din Openbox-config eller din i3-config kan återanvändas är skiftet inte så jobbigt.

Jag kan även tipsa om att det är mycket, mycket skönare att starta Waylandbaserade rices. Det blir helt enkelt mycket renare system när den stora svarta X-lådan inte längre finns där. Detta behöver jag dock förmodligen inte nämna för dig, för det vet du ju redan.

På mina två laptops - min DAW och min jobbdator för webbutveckling+ML - kör jag Arch med labwc, samt Debian med GNOME. Det är en fröjd.