Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Vakt

För tredje gången gillt gav jag mig på att installera Gentoo linux med K desktop environment. Och lyckades för första gången bra. :) Jag lyckades till och med få igång utökat skrivbord för mina två skärmar.

Jag sitter i skrivandets stund och övervakar installationen av OpenOffice. När den är klar, skall jag gå och lägga mig. Imorgon skall jag installera Zend Studio, JEE6, Netbeans och Beryl. När detta är klart, skall jag experimentra litet med WINE och se om jag kan emulera CS2-paketet till linux.

Om allt går som jag vill, har jag en mycket duglig arbetsstation helt baserad på fri programvara - och Gentoo linux, till råga på allt. Många timmar extra av enbart prestigeskäl. Det är gjort likväl, och förhoppningsvis kommer det inte vara lika omständigt när jag fått göra det några gånger.

Likväl är Gentoo en omständig dist att ha att göra med i jämförelse med exempelvis Ubuntu, den linuxdist som idag är mest populär. Att installera Ubuntu är till och med enklare än att installera Windows XP, och kommer färdigt med alla program en vanlig användare kan tänkas vilja ha. All hårdvara identifieras och konfas åt en, och efter 30-50 minuters installation (beroende på hur kraftig burk man har) är operativsystemet redo att utforskas.

Gentoo är inte så. Där installeras grundsystemet först. Grundsystemet består mer eller mindre utav operativsystemskärnan och grundläggande stöd för nätverk, mus, skärm, och tangentbord. Drivrutiner specifika för ljudkort, grafikkort eller annat måste läggas till manuellt, och installationen går ut på att ändra i textfiler och köra scheman.

När väl grundsystemet är installerat - en procedur som tar minst 1-2, kanske tre timmar beroende på erfarenhet - har användaren två val: köra strikt konsolbaserat, eller installera ett grafiskt användargränssnitt - vilket tar uppskattningsvis ytterligare två timmar. Det är inget som görs på en räkmacka, även om det aldrig är direkt svårt; mer tålamodskrävande än något annat.\

Jag provade Gentoo för att jag hört om dess styrka i konsolbaserade miljöer. Eftersom systemet är totalt skalat är jag som systemadmin mycket fri att göra vad jag vill. MyAnt, som madr.se körs på via webbservern apache och diverse annat, var den första datorn jag installerade Gentoo på. Och jag kan inte säga att jag blivit besviken.

För att få litet mer utmaning ville jag installera en desktopkonfiguation på MyMonkey, den dator jag normalt kör Windows på då den är mitt kreativa verktyg. X11/Xorg, som lägger grunden för grafiken (muspekare, fönster et cetera) är en bitch att installera, och jag gick bet de första gångerna. Nu är det däremot igång. :)

Skall bli spännande att se om jag kan ersätta alla användningsområden för MyMonkey med Gentoo. Windows XP är fortfarande det bästa OS jag suttit i, men det vore bra att förbereda sig inför framtiden; jag vet för mycket om Vista för att ens vilja prova, än mindre installera det på en av mina datorer.

Jag passade även på att inleda jobbet på min killer-layout. Nya teckensnitt och andra länkar. Yey. Måste ju börja någonstans, eller hur?