Anders är en webbutvecklare och hårdrockare som gillar brädspel, kaffe och öl.

Detta är ett arkiverat inlägg, som importerats hit för referens. Det kan se konstigt ut och innehålla utdaterad information eller inaktuella åsikter.

Sharepoint: Katalogdelning med Samba i Mac OS X

Jag har i dagarna lekt runt mycket med virtuella maskiner, där min Mac kör en VMWare-diskbild av en linuxdist. Jag hade bland annat behov av att dela en katalog i OS X för att linuxdisten skulle kunna montera den. linuxdisten kom förinstallerad med Samba, och då OS X också har Samba installerat i grundkonfiguationen valde jag att försöka åstadkomma detta med just Samba.

Konfiguationsstegen lämnade mycket att önska, dock.

I linuxdistar med Gnome eller KDE förinstallerat finns det (så gott som alltid) som i Windows ett behändligt 'Dela mapp'-alternativ när man markerar en katalog och högerklickar på den. I linuxdistar utan gränssnitt är det inte svårare än att lägga till ett par rader i /ec/smb.conf för att åstadkomma samma sak.

OS X i standardutförande erbjuder ingenting liknande detta. Varken högerklick eller några rader i /etc/smb.conf kan skapa oss en utdelning av enstaka kataloger. Möjligheten at dela ut hel hemkatalogen finns förvisso, men det tycker jag känns onödigt när jag bara vill komma åt en specifik katalog.

Lösningen, efter litet googlande, gjorde inte situationen bättre. OS X i standardutförande är beroende av ett gäng registerparametrar som läggs till i verktygsprogrammet NetInfo Manager för att skapa en simpel Sambadelning. I Mac OS X Server finns högerklickningsmetoden, men det hjälpte inte mig det tillfället. NetInfo Manager kan dessutom bara nås av rotanvändaren. Att starta NetInfo Manager med sudo fungerar sålunda inte: det är utloggning som gäller.

Så hur gör jag då? Att börja installera SSHFS på båda operativsystemen eller NFS på macen kändes inte lockande, då dessa också löpte risk att fångas in av detta opraktiska nät av systemregister.

Lyckligtvis har någon redan stälts inför samma frustration, och skrivit ihop programmet SharePoints:

SharePoints is an application or a preference pane that makes it easy to add and delete share points like in the old Finder. In Mac OS X, by default, you are limited to sharing only what is in your public folder in your home directory. This program makes it easy to share any folder.

In addition SharePoints also brings back users and groups management to Mac OS X as well as easy configuration of AppleFileServer (AFS) and Samba (SMB) Server properties.

Så om ni vill dela fler kataloger än er egen hemkatalog i OS X, ta en titt på SharePoints. Det, i kombination med SharePoints AutoMounter, borde vara av intresse för alla som vill komma igång fort med fildelning mellan OS X, linux och Windows.

(självklart sitter alla äkta powerusers med VPN och NFS, men alla andra räknas också) .