Spoiler: Detta inlägg är ej politiskt korrekt. Jag ber om ursäkt för starkt språk.

Jag var inte särskilt övertygad av att IE8 klarade Acid2-testet. Likväl kände jag ett svagt pirrande i magen av förväntning inför IE8. Jag lät ett litet, mycket svagt hopp om en bättre framtid i mitt yrke byggas upp. Och ikväll försvann allt åt helvete.

IE8 har en ny "feature" som tar ner webbläsarsniffning på HTML-nivå ytterligare en gång (Conditional comments är dess föregångare). För alla standardsmedvetna HTML-dokument som inte har det metaelement som sköter sniffandet kommer IE8 att nedgradera sin renderingsmotor till IE7. Detta innebär att det så efterlängtande standardsstödet i IE8 uteblir för alla sidor som följer standarder.

Motiveringen för detta nya "superstandardsläget", som det kommit att kallas, kan sammanfattas genom den här korta historiken.

  1. Lama ursäkter till webbutvecklare (LUW) bygger dåliga hemsidor, dålig som i "standards är jobbigt".
  2. Några LUW gjorde läxan, blev Seriösa webbutvecklare och byggde korrekta hemsidor. Några LUW fortsatte som förut, då de inte ansåg att de hade något ansvar.
  3. Webbläsare ville leka förlåtande blåögd curlingförälder, utryckte "alla skall med!" och skapade två visningslägen: Standardläge, där de seriösa webbutvecklarnas hemsidor visades, och Quirksläget, som gjorde att LUW fick en ursäkt att fortsätta misshandla Internet med sitt skräp.
  4. Världens största webbläsare tillgodoser webbutvecklare med ett standardsläge som suger kuk.
  5. Det kukiga standardsläget blir stillastående i sex år.
  6. De seriösa webbutvecklarna hittar nya vägar. En majoritet av de seriösa webbutvecklarna väljer att ta det kukiga standardläget som enda referens vid nyutveckling och blir därmed LUW. Somliga vet bättre och blir webbstandardsadvokater, WSA. Tidigare LUW lever i ignorans och pillar navelludd.
  7. Världens största webbläsare släpper ett nytt standardsläge som nästan följer standarden.
  8. De nyare LUW:s hemsidor sedan sex år tillbaka kraschar skoningslöst, LUW:s inser inte varför. Äldre LUW:s pillar fortfarande navelludd i quirkläget.
  9. WSA är lika låsta som förut, och börjar tappa tålamodet.

När IE8 klarade Acid2, trodde jag att WSA som utstått sådant elände så länge skulle få upprättelse. LUW:ar skulle tvingas in på rätt spår för att få köra standardsläge, eller välja att gå till quirksläge.

IE8 spottar istället alla WSA i ansiktet och ger LUW en ursäkt att fortsätta skriva skitkod.

Det värsta är dock att många WSA tycker att det hela är en jättebra idé, och vill se att liknande funktionalitet skall införas hos övriga webbläsare.

Utvecklarna för Gecko, Presto och WebKit kommer att göra det samma natt som det står klart att en majoritet vill ha det. Det är så dessa fungerar: vad folk vill ha, utvecklar dem. Och det fort.

Det gör verkligen ont. Varför skall LUW få förbli dåliga webbutvecklare, samtidigt som WSA måste anpassa sig? Det borde vara tvärtom.

Det är orättvist.

Vidare läsning