Hur madr.se skapades 2025
Återkomst av CMS
Jag körde utan CMS i 10 år, nöjde mig med en katalog med markdown-filer som jag processade till HTML-dokument med en SSG. Styrkor såväl som fördelar finns med det upplägget.
- För att verkligen ägna fokuserad tid åt att skriva, finns det inget som slår markdown i en Vim-liknande editor.
- Med hjälp av molnsynk (Jag har över åren kört Dropbox, Syncthing och Nextcloud) finns det alltid möjlighet att skriva ner något och fortsätta senare, oavsett vilken dator man använder.
- Att skriva på telefon eller platta är dock ett härke. Jag har aldrig lyckats hitta ett tillräckligt bra arbetsflöde som låter mig skriva ner något litet snabbt i farten.
- För att publicera något behöver jag en dator. Inte så praktiskt.
Det är primärt innehållet jag vill publicera som ställt till det för mig historiskt, då typen av innehåll har olika process.
- Blogginlägg vill jag skriva i lugn och ro. Skriva utkast, stolpa, stavningskontrollera. Det går rätt långsamt.
- Delning av länkar vill jag ska ta max 60-120 sekunder. Klistra in länk, skriv en kommentar, publicera.
- Publicering av besökta evenemang vill jag kunna preppa med plats, bild, text och datum, och schemalägga för publicering i närtid efter evenemanget skett.
- Publicering av Brutal Legend-skivor vill jag kunna göra med innehållsprepp, samt bygga några JSON-filer från för att kunna krysspublicera på den här webbplatsen och på projektwebbplatsen.
- Dessutom till jag introducera “Notes”, alltså mikrobloggande med replikering på Mastodon. Det måste vara lika enkelt och initutivt som att twittra (RIP).
- sist av allt har jag planer på att arbeta mer med rena bildinlägg, i ett system som liknar gamla Bilddagboken och det bättre Instagram.
Markdownfiler på en dator, med en SSG-byggpipeline, är enkelt uttryckt inte så optimalt.
När en gammal kollega som är kräsen vid val av teknik hyllade Directus ville jag genast testa det. Jag insåg rätt snabbt att alla mina behov kunde lösas från ett enda gränssnitt, och att det skulle vara möjligt för mig att skriva enkla script eller appar för att göra publiceringen ännu enklare.
Elixir och Phoenix
Jag är övertygad sedan många år om att Elixir är en av de mest underskattade programmeringsspråken för webb.
För att äta min egen hundmat, blev därför Elixir och Phoenix mitt val för att serva innehåll över HTTP. Det gör det också möjligt för mig att programmera i stort sett vad som helst, med Directus som datakälla.
Egenknackad design
Då det kommer bli en allt mer sällsynt förekomst på Internet, vill jag passa på att klappa mig på axeln.
- Designen är 100% min. Den består av handknackad CSS, med alla inperfektioner.
- Jag klickade mig fram till litet färgpaletter, och fick inspiration av denna.