Behemoth: The Unholy Trinity
Konsert på Banan-Kompaniet, Stockholm den 8 april 2025
Konsert på Banan-Kompaniet, Stockholm den 8 april 2025
Konsert på Debaser strand, Stockholm den 24 april 2025
I want a world where finding content is harder. Where it takes a little more work, and where we appreciate what we read, watch, and consume because it didn’t come easily.
I want a world where musicians don’t have to tailor their music to the 5-second attention span of a million swiping doomscrollers and can instead rely on the support of an audience who care enough not to sleepwalk their way through the Internet.
I want a world where not every writer is devoting their time - and their audience’s time - to helping Substack justify its VC valuation through the homogenization of the Internet.
Även jag vill detta. Primärt för att småföretagen, föreningarna och vännerna alla kräver att jag kör Facebook eller Instagram för att få vara med i loopen. En vanlig hemsida eller en E-postlista hade inkluderat fler.
Läsvärd artikel som bör läsas i sin helhet.
Wow.
Firefox är skit och går inte att använda för att Firefox saknar 100% täckning på allt ögongodis tillgängligt i W3C Working Drafts.
Ett bra exempel på att dagens webbutvecklare har sina huvuden uppkörda så långt i sina egna ändtarmar, att de saknar förmåga att se utifrån en vanlig användares perspektiv.
Ingen vanlig användare på Internet bryr sig om ögongodis. De har fullt upp med att ägna 50% av sin tid åt att klicka bort invasiv reklam och godkänna cookies, samt bli stressade av att texten de läser hoppar på grund av att reklam sprängs in medans de bläddrar. Och har de fått tipset att stänga av spårare eller tredjeparts-cookies, så slutar 50% av Internet att fungera för dem. Har de dessutom lämnat Facebook, X och Instagram kommer hälften av alla länkar de fått till sig inte ens leda någonstans.
Framförallt är det inga vanliga användare som någonsin skulle uppskatta de poweruser-funktioner som Arc, Zen och Vivaldi ger.
Det är en bra tid vi lever i, om uteblivet ögongodis (som rimligen borde vara en perfekt progressiv enhancement) anses vara så kränkande att det leder till hat mot webbläsare som inte stödjer dem.
Personligen är jag otroligt optimistisk. Tiden med Netscape 4, Internet Explorer 6-11 är över. Flash är över. Java Applets är över. Tiden vi jagade KB att spara verkar ingen minnas. Tiden när SPA:er var sköra som glas är förbi.
Vi lever i en fantastisk tid. Visa litet jävla respekt mot resan som krävdes för att komma hit, för fan.
textarea {
field-sizing: content;
}
Jag har suttit tiotals timmar för att lösa avrundningsfel med JavaScript-lösningar för självväxande textareas, där scrolls på 1px skapas vid vissa inzoomningar när vissa typsnitt används.
För en mer utförlig demo, se This CSS Property Replaces Hundreds of Lines of Code.
Det är surrealistiskt att detta behov snart är möjligt att tillgodose med en rad CSS, som går alldeles utmärkt att applicera med progressive enhancement.
Don’t get too distracted by the tools. The tools are there to facilitate what you are doing. The things that matter the most: no 1, the song; no 2, your skills, take your time. No 3: work with good and skilled people. The song, your skills, the people you work with, and then tools, in that order.
Lättsmält film som visar vad man kan åstadkomma med begränsad utrustning. Flera bra tips om rummickar visas, samt hur trummor bäst mickas upp när det inte finns oändligt med ingångar.
För mig bekräftar det att ett bra ljudbehandlat rum där flera personer kan ta tid på sig att tillsammans arbeta på en låt förmodligen är viktigare än att ha ytterligare 20 mickar, gitarrer eller förstärkare.
Kan knappat bärga mig med att få till ett bra musikrum i källaren :)
Med en lagom skopa av “det var bättre förr”, såklart.
I princip var GNOME 2 och KDE 3.5 mycket tilltalande vid sidan av Windows Vista, och det skapade intresse för att byta till Linux.
Sedan hände KDE 4, och GNOME 3. Kontroversiella och alldeles för omdömeslösa storsteg framåt. Eftersom KDE 4 hände först, blev GNOME “the golden standard”. Detta är ett arv som sådde frön för nya frustationsmoment.
- Phoenix LiveView, PubSub, and Ecto/PostgreSQL for real-time syncing and data persistence.
- Svelte (via LiveSvelte) for the frontend UI and state management.
- Service Workers, Web Storage, and IndexedDB (via y-indexeddb) for offline support.
- CRDTs (via Yjs) to resolve conflicts between distributed app states.
Conflict-free Replicated Data Type (CRDT) är ett koncept jag ofta filosoferat kring, men aldrig brytt mig om att se om det faktiskt finns. Nu är jag upplyst!
Det verkar också som att Svelte håller på att bli community-favorit för att ge utvecklare möjlighet att flytta logik från servern till webbläsarfliken i projekt med Phoenix LiveView.