Dags att lära känna OpenSUSE
Det var 2011 jag senast introducerade en ny Linuxdistribution till min verktygslåda, när jag ersatte Gentoo med Arch Linux för att få något enklare och mer pragmatiskt.
Jag har därefter hållit mig till Debian och Arch Linux för att preppa mina datorer för deras arbetsuppgifter.
Min stationära dator ominstallerades i dagarna, och den har följande användningsområden.
- Primärt: spel via Steam, Lutris, Heroic och Minecraft.
- Sekundärt: DAW med Reaper, primärt mixning och post-prod.
(Datorn har ett Nvidia-grafikkort, vilket i sammanhanget är relevant.)
En sak jag länge saknat till den datorn är en Linuxdistribution som är någonstans mellan Arch Linux och Debian. Jag har provat en del varianter, utan att bli helt nöjd.
- Fedora. Trevlig distribution, men jag föredrar KDE Plasma framför GNOME. Dessutom har Redhat och Fedora dummat sig på flera sätt i närtid. Det är också bökigt att installera Nvidia.
- ElementaryOS. Så vackert och fint, men orealistiskt att använda om man behöver något mer än deras bundlade appar. Hatar Nvidia.
- Linux Mint. Föredrar KDE Plasma nu för tiden, och har slutat uppskatta Cinnamon. De ligger också efter i Wayland-adoption.
- Manjaro. Hade inga som helst problem, men Internet har massor av skräckhistorier, så jag hade nog bara tur.
Samtidigt har det funnits en Linuxdistribution i kulisserna under alla mina 20 år med Linux: OpenSUSE.
Jag hade vänner som körde det när jag själv hade en Macperiod.
Så efter en installation som inte var helt odramatisk sitter jag nu med OpenSUSE. NVidia bråkade, och X11 bråkade, men problemen gick att lösa enkelt.
Saker jag initiallt gillar:
- Snapshots på filsystemsnivå finns på plats OOB. Det gör alltså att jag alltid kan rulla tillbaka operativsystemet till en senast fungerande version. Detta är normalt sett något som brukar vara litet smådrygt att sätta upp själv, så det tackar jag för.
- Installationsprogrammet lät mig välja skrivbordsmiljö direkt. Jag valde KDE, men hade lika gärna kunnat skippa GUI eller valt något annat. Det är så jag föredrar det.
- Installationsprogrammet överhuvudtaget var en trevlig upplevelse. Jag lyckades få systemet på en partitionslayout jag ville, och kunde bocka ur och ändra på några defaults jag hade åsikter om.
- OpenSUSE-KDE ryktades vara mycket bra, och jag blev inte besviken.
Efter några veckors användning känns allt bra, och detta lär bli en distribution jag kommer att använda länge. Eventuellt följer jag upp efter 6-12 månader.